Sammenstøt mellom nazister og politi i Göteborg

Politiet slår hardt ned på Nordiska motståndsrörelsens (NMR) som forsøker bryte gjennom sperringene. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix

Svenske medier melder om sammenstøt mellom tilhengere av Nordiska motståndsrörelsen (NMR) og politi under nazimarsjen i Göteborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Nyheter melder at rundt 500 tilhengere av Nordiska motståndsrörelsen (NMR) deltar i den varslede nazimarsjen. Store politistyrker overvåker marsjen, som startet ved 13-tiden lørdag.

Ved 13.20-tiden melder Aftonbladet at det ut fra bilder fra stedet ser ut til at NMR forsøkte å ta seg fram til motdemonstranter og å bryte gjennom politiets linje.

Det meldes om tumulter på stedet, og politiet bruker batonger mot NMR-tilhengerne.

Les også: Norske nazister på plass i Göteborg

Ifølge Göteborgs-Posten (GP) skal nazister ha slått med skjold mot politiet. Toget har på et tidspunkt stoppet opp.

Fakta om Nordiska motståndsrörelsen

  • Nordiska motståndsrörelsen (NMR) er en militant nazistisk organisasjon. Ifølge Sveriges Radio består gruppen av rundt 250 personer, de fleste menn fra Sverige, men de har også medlemmer og sympatisører i Norge, Finland og Danmark.
  • Gruppen ble dannet i 1997 på restene etter en gruppe kalt Vitt arisk motstand og het først Svenska Motståndsrörelsen.
  • Bevegelsen har som mål å gjennomføre en revolusjon og avskaffe demokratiet. I NMRs program står det at blant annet at statsborgerskap skal baseres på rasebiologi. Et statlig institutt skal rasevurdere hele befolkningen.
  • Gruppen ønsker å skape en nordisk nasjonalsosialistisk republikk med Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island og de baltiske landene. Den skal ha et elitistisk styre med en sterk leder på toppen.
  • Den antirasistiske stiftelsen EXPO gransket for noen år siden 119 aktivister fra NMR. 65 av dem var tidligere straffedømt, blant annet for drap, mishandling, brudd på våpenloven og hets mot folkegrupper.

Kilder: TT, Wikipedia

– Vi tolker det som har skjedd som at NMR har avviket fra den bestemte ruta. Det har ført til en konfrontasjon med politiet, som har pågrepet og anholdt personer. Mer enn det kan vi ikke si for øyeblikket, sier polititalsmann Stefan Gustafsson til DN.

Ifølge avisa sitter en rekke NMR-tilhengere ned mot en vegg, og flere politistyrker er på plass. Antallet motdemonstranter på stedet øker også, ifølge avisas reporter på stedet.

Les også: Nazimarsj i Göteborg: - Politiet sparket i ansiktet

– Kastet ting

Polititalsmann Peter Adlersson sier til GP at et titalls personer er anholdt i forbindelse med tumultene, som fant sted i nærheten av ICA Focus.

– Motdemonstranter ropte og kastet ting mot NMR. Da forsøkte NMR å bryte gjennom den anviste veien mot demonstrasjonsstedet, sier Adelsson. Det skal være snakk om kasting av stein, ifølge medier.

Det er ikke kjent om de pågrepne er NMR-tilhengere eller motdemonstranter.

Nazimarsjen beveget seg til å begynne med i stillhet gjennom gatene, men langs veien står det en rekke mennesker som buer og roper antinazistiske slagord, melder Dagens Nyheter.

– Ingen nazister i våre gater, roper de.

Det var på forhånd ventet rundt 1.000 nazister i det som kan bli den største nazistiske mønstringen i Sverige siden krigen. Det er ventet at de vil bli møtt av rundt 10.000 motdemonstranter.

Ruta

Dagens Nyheter skriver at NMR går den veien politi har utpekt, etter at det tidligere på dagen ble meldt om uenigheter om ruta.

– NMRs hensikt var muligens å gå forbi bokmessen, men nå har vi funnet fram en annen rute slik at de skal komme seg til det opprinnelige startstedet, sa polititalsmann Peter Adlersson tidligere på dagen.

Personvernpolicy