Åbo: Knivmannens identitet «ganske sikker"

En kvinne tenner lys på stedet der to personer ble stukket i hjel og åtte andre såret i Åbo. Foto: Vesa Moilainen / Lehtikuva / AP / NTB scanpix
En kvinne tenner lys på stedet der to personer ble stukket i hjel og åtte andre såret i Åbo. Foto: Vesa Moilainen / Lehtikuva / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finsk politi føler seg «ganske sikre» på identiteten til mannen som stakk ned og drepte to personer i Åbo. Ofrene ser ut til å ha vært tilfeldig utvalgt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere åtte personer ble skadd i angrepet, som skjedde litt før klokken 17 fredag ettermiddag i Finlands femte største by, som på finsk heter Turku.

I tillegg til angriperen er fem personer pågrepet, og politiet undersøker om de har forbindelser til gjerningsmannen, hvis identitet altså regnes som «ganske sikker».

– Vi undersøker deres rolle i dette. Om de hadde noe med handlingen å gjøre eller om de bare har forbindelser til den mistenkte, sier Markus Laine i det finske kriminalpolitiet til nyhetsbyrået FNB.

Laine sier til den finske rikskringkasteren Yle at de så langt ikke har kunnet påvise noen tidligere forbindelser mellom gjerningsmannen og ofrene.

– Det virker som om det var helt tilfeldige forbipasserende, men dette etterforskes fortsatt.

Les også: Finsk politi: Antatt gjerningsmann handlet trolig alene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rask pågripelse

Gjerningsmannen ble skutt i beinet av politiet og pågrepet kort tid etter knivangrepet på et torg i Åbo.

Folk ble bedt om å holde seg borte fra sentrum, i tilfelle det kunne komme flere angrep. Sikkerheten ble skjerpet i resten av landet, fordi det en stund var usikkert om det kunne være flere angripere på frifot.

Gjerningsmannen beskrives av politiet som en ung mann med utenlandsk bakgrunn, ifølge Yle. Politiet antar at gjerningsmannen handlet alene, men utelukker ikke at andre kan ha vært involvert.

Fredag kveld gikk politiet til aksjon mot leiligheten til eieren av en mistenkelig bil som ble funnet etter angrepet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Leiligheten ligger i forstaden Variusso, som har en stor andel innvandrere. Om noen ble pågrepet i denne aksjonen, er ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Én drept og flere såret i knivangrep i Finland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjent motiv

Finlands politisjef Seppo Kolehmainen sa på en pressekonferanse fredag kveld at hendelsen da ikke ble etterforsket som et terrorangrep. Men han ville foreløpig ikke utelukke denne muligheten.

– Motivet er ikke kjent, det er heller ikke kjent nøyaktig hva som skjedde i Åbo, sa politisjefen.

Den finske regjeringen, som trådte sammen fredag kveld i forbindelse med angrepet, fordømmer det statsminister Juha Sipilä omtaler som «en meget forkastelig» og «en uvanlig alvorlig voldshandling» som har sjokkert alle finner.

Sipilä takker politiet og andre myndigheter for å ha reagert raskt og profesjonelt etter angrepet.