Presidentvalg under spent atmosfære i Kenya

Folk gjør seg klare for å avgi sin stemme i presidentvalget i Bissil, sør for hovedstaden Nairobi i Kenya. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
Folk gjør seg klare for å avgi sin stemme i presidentvalget i Bissil, sør for hovedstaden Nairobi i Kenya. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyanerne strømmer til urnene for å avgjøre et svært spennende duell mellom sittende president Uhuru Kenyatta og utfordrer Raila Odinga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra tidlig morgen var det lange køer ved valglokalene i det østlige Afrikas rikeste land. Førstegangsvelgere og gamle koner med bøyd rygg sto tålmodig og ventet under skarpt oversyn av soldater.

Tellingen er allerede i gang, men resultatet er først ventet om 24 til 48 timer. Først innen en uke skal valgmyndighetene levere det endelige, offisielle resultatet.

I forrige valg i 2013 vant president Kenyatta, sønn av Kenyas landsfader Jomo Kenyatta, da han så vidt klarte å kare til seg over 50 prosent av stemmene i første valgomgang.

Blodig i 2007

Det valget gikk i stor grad fredelig for seg. Mange kenyanere frykter likevel at årets valg skal bli et blodbad lik det i 2007, da over tusen mennesker mistet livet i uroen som oppsto etter valget. Det året tapte Odinga for Mwai Kibaki, den daværende sittende presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag oppfordret Kenyatta landsmennene til å gå hjem etter at stemmen er levert.

– Etter å ha avgitt din stemme, vær så snill å gå hjem, sa Kenyatta i en TV-sendt tale.

– Dra tilbake til din nabo. Uansett hvor han eller hun kommer fra, uansett stamme, farge eller religion. Ta dem i hånden, del et måltid og si til dem – «la oss vente på resultatene» – for Kenya kommer til å bestå i lang tid etter dette valget, fortsatte han.

Falske nyheter

Sosiale medier har i opptakten til valget vært oversvømmet av falske nyheter fra avsendere som prøver å imitere BBC og CNN, ifølge nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni av ti kenyanere sier at de har støtt på falsk og villedende informasjon, viser en spørreundersøkelsen fra Portland/GeoPoll.

– At feilaktig informasjon spres, er alvorlig, særlig i følsomme tider der det er fare for at det kan bryte ut uroligheter, sier professor i medie- og kommunikasjonsvitenskap Jessica Gustafsson til TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekst og korrupsjon

Kenyatta, som har lansert seg som Kenyas økonomiske redningsmann, startet sin valgkamp med å åpne landets hittil største infrastrukturprosjekt etter kolonitiden, en ny jernbane mellom hovedstaden Nairobi og havnebyen Mombasa.

Under hans styre har Kenya hatt en økonomisk vekst på rundt 5 prosent i året.

Men samtidig har landets utenlandsgjeld økt, og Kenyatta har ikke lykkes med å komme korrupsjonen i landet til livs. Heller ikke har veksten kommet landets fattige til gode, ifølge analytikere.