Diplomatisk strid mellom Jordan og Israel løst

To jordanere ble drept av en sikkerhetsvakt ved den Israelske ambassaden i Jordans hovedstad Amman søndag, etter at den ene av dem stakk vakten i ryggen med et skrujern. Foto: AP / NTB scanpix
To jordanere ble drept av en sikkerhetsvakt ved den Israelske ambassaden i Jordans hovedstad Amman søndag, etter at den ene av dem stakk vakten i ryggen med et skrujern. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den israelske sikkerhetsvakten ved Israels ambassade i Amman, som skjøt og drepte to jordanere, fikk sent mandag forlate landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsvakten ble ledsaget av Israels ambassadør Einat Schlain, samt alle de øvrige diplomatene ved ambassaden, skriver Haaretz.

Ifølge israelske myndigheter ble sikkerhetsvakten angrepet med et skrujern av en 17 år gammel jordaner av palestinsk herkomst i forbindelse med at det ble levert møbler til leiligheten hans søndag.

Sikkerhetsvakten trakk våpen og skjøt og drepte 17-åringen, og han skjøt også eieren av leiligheten som kom til. Mannen, som var lege, døde kort tid etter av skuddskadene.

Nektet å utlevere

Sikkerhetsvakten, som bare var lettere skadd, dro deretter til den israelske ambassaden der han fikk førstehjelp.

Jordansk politi krevde å få avhøre ham og nektet ham å forlate landet, mens Israel hevdet at han i henhold til internasjonale konvensjoner hadde diplomatisk immunitet.

Etter intens diplomatisk tautrekking ble det til slutt oppnådd enighet og sent mandag ble vakten kjørt til Israel, sammen med diplomatene ved ambassaden.

Strid om Haram al-Sharif

Hendelsen i Amman kom samtidig med striden om sikkerhetstiltak rundt Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden, i Jerusalems israelskokkuperte gamleby.

Israelske sikkerhetsstyrker satte i forrige uke opp metalldetektorer for å kontrollere adgangen til al-Aqsa-moskeen oppe på høyden, som regnes som et av islamsk helligste steder.

Sikkerhetstiltakene ble iverksatt etter at tre israelere av palestinsk opphav skjøt og drepte to israelske politivakter ved inngangen til gamlebyen.

Jordan har i henhold til inngåtte avtaler overoppsynet med Haram al-Sharif.

Personvernpolicy