Meny

Roy Erik fisket etter makrell – endte opp med sensasjonell fangst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Auxid høres ut som noe reseptbelagt, men det er faktisk en fiskeart. Inntil onsdag kveld hadde den aldri blitt tatt på stang i Norge, men det var før Roy Erik Lindberg senket en sild ned i Svalerødkilen.

– Kona og jeg er ivrige makrellfiskere, og det var makrell vi var ute etter onsdag kveld, også. Plutselig nappet det mye tyngre og villere enn vanlig hos meg, og jeg skjønte raskt at det var noe helt annet enn makrell som hang i andre enden av snøret. Fisken raste av sted, og var innom snøret til kona, også. Da vi fikk den opp i båten, roet den seg derimot helt ned, sier Roy Erik Lindberg til Hooked.

Ekteparet fra Askim har hytte like ved Svalerødkilen utenfor Halden, og har fisket her i en årrekke. Dette har resultert i mye fisk, men den livlige muskelbunten som havnet i båten onsdag kveld har de aldri sett maken til. Det er egentlig ikke så rart. Arten er nemlig aldri tidligere registrert i Norge.

Se video:   Her hugger pelamiden

Vill gjetting

I går formiddag la Halden Arbeiderblad ut en sak med bilde av fisken til Lindberg, med spørsmål til sine lesere om hva dette kunne være for noe. Det ligger i internett sin natur å lokke frem verdensmestere og forståsegpåere, og det siste halvannet døgnet har det blitt konkludert knallhardt med både taggmakrell, makrellstørje og stripet pelamide.

Sistnevnte, som er en sørlig gjest som nærmest invaderte Oslofjorden for to år siden, er slett ikke ulik Lindberg sin fisk av utseende. Bildene av Lindberg sin fangst viser også en fisk som kommer rett fra fryseren, så akkurat her er det forståelig at folk har tatt feil. Likevel er det ingen tvil om at fangsten til Askim-mannen er langt mer spesiell her til lands enn en stripet pelamide.

Les også:   Sjekk hva Bjørn Johnny og Annette fikk i løpet av bare noen få minutter

Første gang i Norge

Det viser seg nemlig at det var en auxid som tok den frilinede silden som ble senket ned i Svalerødkilen onsdag kveld. Auxiden, som på engelsk kalles Bullet tuna, er en fisk i makrellfamilien. Den er utbredt og svært vanlig i tropiske og subtropiske farvann over hele verden, men her til lands hører den absolutt ikke hjemme. Faktisk finnes det ingen registrerte fangster av arten fra norske farvann noen gang. Ikke før nå.

Roy Erik Lindberg med den aller første auxiden som noen gang er tatt på stang i Norge. Foto: Privat

– Vi har jo sett at det har kommet noen forslag på nettet om hvilken fisk dette kunne være, men at det var noe så spesielt hadde vi ikke trodd. Vi tenkte kanskje det var en asiatisk eller afrikansk makrelltype. Dette her var morsomt, sier en fornøyd storfisker når Hooked overbringer han nyheten om at fisken hans er sensasjonell i norsk målestokk.

Les også:   Her er de nye artene tatt på stang i Norge (Hooked+)

Stor auxid

Auxiden er neppe en fisk nordmenn flest har hørt mye om, men alle vi som har lest Pethon (Aschehougs store fiskebok) fra perm til perm, har selvsagt registrert den merkelige makrellen på side 405. Ved første øyekast ligner altså auxiden mye på både stripet pelamide og andre slektninger, men den skilles fra de andre størjeartene i nordeuropeiske farvann ved at ryggfinnene sitter veldig langt fra hverandre.

Arten har ellers store skjell på fremre del av kroppen, og på bakerste del av ryggen finnes det 15 eller flere brede, svarte striper. Stripet pelamide har til sammenligning en lang, trekantet fremre ryggfinne som nesten er sammenvokst med den bakre ryggfinnen. På ryggen har den fem-ti diffuse skråstriper.

Les også:   Stian sin utrolige debutfisk

Auxiden er for øvrig en utpreget stimfisk som kan bli opptil en halvmeter lang. Vanlig makrellstørrelse på 30-35 centimeter er derimot normalen. Fisken Lindberg lurte til hugg midt i uken var 44 centimeter lang og veide 1,5 kilo.

Dette er en skikkelig stor auxide, og siden arten aldri tidligere er fanget i Norge, er det naturlig nok heller ikke registrert noen Norgesrekord på den i Villmarksliv sine offisielle lister. Denne rekorden har nå fiskeren fra Askim alle muligheter til å gjøre krav på.

Auxiden har en oppgitt maksimallengde på 50 centimeter. Fisken til Roy Erik Lindberg var 44 centimeter og 1,5 kilo. Foto: Privat

Akkurat dette har ikke Lindberg selv ofret en tanke. Han synes bare det er moro å få et navn på fisken som nå ligger rundfryst i 17 minusgrader.

Les også:  Nå tas det ansjos på stang i Oslofjorden

– Vi visste jo ikke om dette var noe til matfisk, selv om vi regnet med det. Nå får vi lese oss litt opp på arten, så blir det vel en råd med middag, sier Lindberg til Hooked.

Saken ble først publisert på hooked.no.

Populært