Svært lavt frammøte i fransk valg

President Emmanuel Macrons parti Republikken på vei ligger an til solid flertall, men frammøtet er ventet å bli lavt. Foto: AP / NTB scanpix
President Emmanuel Macrons parti Republikken på vei ligger an til solid flertall, men frammøtet er ventet å bli lavt. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fram til klokken 17 søndag var frammøtet på 35,33 prosent i andre runde av valg til ny nasjonalforsamling i Frankrike. Det er svært lavt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analytikere antok på forhånd at frammøteprosenten ville bli lav, men neppe så lav som den er til nå. Fram til klokken 17 søndag ettermiddag var frammøteprosenten på bare 35,33 prosent, ifølge offisielle tall. Det er lavere enn i første valgomgang.

Valglokalene i Frankrike stenger klokken 20.

Ved første runde i valg til ny nasjonalforsamling unnlot 51,3 prosent å bruke stemmeretten. Målinger før helgen viste at mellom 53 og 54 prosent var ventet å holde seg hjemme i stedet for å avlegge stemme i den siste og avgjørende runden.

President Emmanuel Macrons parti Republikken på vei ligger an til et realt valgskred og kan vinne mellom 400 og 470 av de 577 plassene, ifølge de siste målingene som kom før helgen.

– Du kan ta en geit og la Macron gi den sin støtte, og den vil ha en god sjanse til å bli valgt, sier analytiker Christophe Barbier.

Rundt halvparten av Republikken på veis kandidater er nærmest ukjente i fransk politikk og har aldri hatt politiske verv. I stedet har de bakgrunn fra akademia, forretningsliv og lokal aktivisme. En av dem er matematiker, en annen er tyrefekter mens en har bakgrunn som foreldreløs fra Rwanda.

Den andre halvparten utgjør en blanding av sentrumspolitikere, moderate venstrefolk og moderate høyrefolk fra Frankrikes etablerte politiske partier.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden