Dømt for ulovlig profilbilde på Facebook

<p>Å låne hele eller deler av en offentlig uniform kan koste deg dyrt. </p>
Å låne hele eller deler av en offentlig uniform kan koste deg dyrt.  Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

En mann i 40-årene er i Hammerfest Tingrett dømt for å ha lagt ut et profilbilde av seg selv, iført en lånt politicaps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen, som var innsatsleder på et industrianlegg i Hammerfest, lånte en politicaps med riksvåpen under en øvelse der politiet var tilstede. Han tok bilde av seg selv med capsen og la det ut på sin Facebookside som en spøk.

Det skal mye til for at Høyesterett godkjenner rettsvillfarelse som unnskyldning. Tvert imot ble mannen dømt for å ha vært uaktsom med tanke på at det er ulovlig å bruke slike bilder som profilbilde på Facebook.

Les også: Politiets Facebook-stunt får frem latteren

Dyrt bilde

Straffeloven § 165 a rammer bruk av uniform, hele eller deler. Bestemmelsen rammer den som utgir seg «for å ha offentlig myndighet». I forelegget varslet politiet at de ville legge ned påstand om en bot på kr 7200,- og subsidiært 14 dager fengsel, om forelegget ikke ble vedtatt.

Retten ble enige om at forholdet avgjøres med bøtelegging og saksomkostninger, tilsammen 9200,- kr.

Personvernpolicy