Åpen for alle - alltid

Klimaforkjempere markerer Trumps 100 dager ved makten

Folk gjør seg klare til klimamarsjen i en park i Boston lørdag. Foto Michael Dwyer / AP / NTB scanpix
Folk gjør seg klare til klimamarsjen i en park i Boston lørdag. Foto Michael Dwyer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titalls tusen mennesker i Washington og en rekke andre amerikanske byer demonstrerer mot Donald Trumps klimapolitikk 100 dager etter at han tiltrådte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hovedstaden Washington samlet store folkemengder seg på Pennsylvania Avenue, hvor planen var å omringe Det hvite hus under protesten som har fått navnet Folkets klimamarsj.

Blant kjendisene som deltok i markeringen var Hollywood-stjernen Leonardo DiCaprio, som har markert seg som miljøforkjemper. Skuespilleren gikk sammen med en gruppe urfolk og bar på en plakat med budskapet «Klimaendringene er reelle».

Ifølge arrangørene er det planlagt rundt 300 protestmarsjer i samme ånd rundt om i USA.

Varmt

I Washington gikk marsjen av stabelen under trykkende, nesten rekordhøye temperaturer, skriver nyhetsbyrået AFP. På Trumps 100. dag som president ble han skyteskive gjennom en lang rekke kritiske og kreative slagord fra demonstranter i alle aldre.

Noen hadde sin egen vri på Trumps berømte slagord og bar på skilt med oppfordringen «Gjør Amerika kjølig igjen» og «Gjør Amerika smart igjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre klagde på miljøregnskapet i Trumps hyppige helgebesøk i Florida og advarte om at presidentens gods i Mar-a-Lago trues av stigende havnivåer.

Skroter klimatiltak

Deltakerne i Folkets klimamarsj protesterer på Trumps reversering av mange viktige tiltak som er ment å dempe den globale oppvarmingen. Blant tiltakene som Trump er i full gang med å skrote, er begrensninger på gruvedrift, oljeboring og utslipp fra kullkraftproduksjon.

I Augusta i delstaten Maine sier demonstrantene at de ønsker å skape oppmerksomhet rundt skadene klimaendringer kan påføre marginaliserte samfunnsgrupper. Blant demonstrantene som deltok i en større marsj i sentrum av Tampa i Florida, er frykt for stigende havnivåer hovedbekymringen.