Amerikanske marinefartøy på vei mot Nord-Korea

Hangarskip, med USS Carl Vinson i spissen, skal styrke USA tilstedeværelse nær Nord-Korea. Her fra de felles militærøvelsene med Sør-Korea i mars, som ikke falt i god jord hos nordkoreanerne. Foto: Jo Jung-ho / Yonhap / AP / NTB scanpix
Hangarskip, med USS Carl Vinson i spissen, skal styrke USA tilstedeværelse nær Nord-Korea. Her fra de felles militærøvelsene med Sør-Korea i mars, som ikke falt i god jord hos nordkoreanerne. Foto: Jo Jung-ho / Yonhap / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske marinen har sendt flere hangarskip som kan brukes i militærangrep, på vei til den koreanske halvøya, melder USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den amerikanske stillehavskommandoen har beordret Carl Vinson Strike Group nordover som et tiltak for å opprettholde beredskap og tilstedeværelse vest i Stillehavet, sier kommandør Dave Benham.

Carl Vinson Strike Group består av et hangarskip og en rekke marinefartøy. I utgangspunktet skulle fartøyene, som lørdag befant seg i Singapore, til Australia.

Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver sier samtidig at presidenten har bedt om å få presentert flere alternativer til hvordan atomtrusselen fra Nord-Korea kan elimineres.

Les også: USA: Ny rakettmotortest i Nord-Korea

– Trussel nr. 1

Situasjonen i Nordøst-Asia er svært spent etter at Nord-Korea hittil i år har foretatt seks oppskytinger av raketter. Frykten er at landet utvikler langtrekkende ballistiske missiler som kan utstyres med atomstridshoder.

– Trussel nummer én i regionen er fortsatt Nord-Korea, på grunn av uforsvarlig, uansvarlig og destabiliserende program med rakettester og utvikling av kjernefysisk våpenkapasitet, sier Benham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Rex Tillerson fastholder i et intervju med ABC at USA ikke har til hensikt å styrte Kim Jong-uns regime.

– Det er ikke vårt mål, så hele begrunnelsen for utviklingen av Nord-Koreas atomprogram er rett og slett ikke troverdig, sa Tillerson.

USA forventer at Kina, Pyongyangs viktigste allierte, gjør mer for å temme regimet.

– De har antydet at de vil gjøre det, og jeg synes vi må gi dem tid til å ta grep, sier Tillerson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA skal lede Nord-Korea-møte i Sikkerhetsrådet

«Klokt»

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster påpeker at det i mellomtiden er "klokt" å sende hangarskipet i retning Korea-halvøya.

– Tidligere presidenter og president Trump har vært enige om halvøya må atomnedrustes, sier han til Fox News.

– Presidenten har bedt dem om å gi oss hele lista over muligheter for å fjerne den trusselen, tilføyer McMaster, som tilsynelatende henviser til Trumps øvrige rådgivere.

USAs president Donald Trump og fungerende president i Sør-Korea Hwang Kyo-ahn snakket om situasjonen på telefon lørdag. De skal ha blitt enige om å holde tett kontakt angående forholdet til Nord-Korea og flere andre tema i regionen.