USA truer med nye angrep i Syria

USAs FN-ambassadør Nikki Haley i SIkkerhetsrådet i New York fredag.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley i SIkkerhetsrådet i New York fredag. Foto: Mary Altaffer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et krisemøte i FNs sikkerhetsråd truet USAs FN-ambassadør Nikki Haley med å gå til aksjon i Syria igjen om nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådet kom sammen på initiativ fra Russland for å drøfte det amerikanske angrepet som skal ha kostet seks mennesker livet og ført til store ødeleggelser på en syrisk flybase ved Shayrat i nærheten av Homs natt til fredag.

Russlands fungerende FN-ambassadør anklaget USA for aggresjon og åpenbart brudd på folkeretten med rakettangrepet.

USAs ambassadør Nikki Haley gjorde det på sin side klart at USA er forberedt på å iverksette flere angrep som svar på et angivelig nervegassangrep tidligere i uka, men håper det ikke blir nødvendig.

– Vi er i vår fulle rett til å gjøre det, sa Haley og la til at USA ikke vil godta at Syrias president Bashar al-Assad bruker kjemiske våpen uten at det får konsekvenser.

Les også: – NATO-inngripen ikke utenkelig

Reaksjon

Ifølge president Donald Trump var angrepet en reaksjon på et angivelig nervegassangrep i nærheten av Idlib tidligere denne uka, som USA mener Assad står bak. USA avfyrte 59 krysserraketter fra krigsskip i Middelhavet mot basen til det syriske luftvåpenet i Shayrat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet, som er Trumps klareste militære beslutning hittil, markerer en klar opptrapping av USAs engasjement i den seks år gamle krigen i Syria.

Samtidig som hun truet med flere angrep, sa Haley også at det er på tide å søke en politisk løsning på krigen. Men hun krevde samtidig at Russland bremser sin nære allierte Assad og revurderer støtten til det syriske regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eksperter tror USAs rakettangrep vil eskalere Syria-konflikten

Krever bevis

Før hastemøtet krevde Russland bevis for at syriske regjeringsstyrker brukte kjemiske våpen i angrepet mot den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun, som skal ha kostet 86 mennesker livet.

Den russiske presidenten Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov viser til at Syrias kapasitet for kjemiske våpen ble ødelagt under internasjonalt oppsyn i 2014, og han avviste at Assad har gjemt unna slike våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland bestrider ikke at syriske fly angrep Khan Sheikhoun, men hevder at stridsgassen kom fra en av opprørernes våpenfabrikker som ble truffet.

Mindre enn 24 timer etter det amerikanske angrepet tok to kampfly av fra basen som angivelig var sterkt ødelagt og bombet i området rundt Palmyra.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: USA angrep syrisk flybase med raketter.

Gransker Russland

Samtidig med møtet i New York opplyste høytstående tjenestemenn i Pentagon at de undersøker om Russland kan ha hatt noe med det antatte nervegassangrepet å gjøre.

De mener at Russland i det minste er skyldig i ikke å ha kontroll over sin allierte og sier at en syrisk eller russisk drone ble observert over stedet etter at gasshendelsen fant sted, og senere over et sykehus der ofrene for angrepet var lagt inn.

Kort etterpå ble sykehuset ifølge tjenestemennene bombet. De mener bombingen var et forsøk på å dekke over bevis for gassangrepet.

Les også: Brende: USA-angrep forståelig fra sett fra norsk side