USA-ekspert støtter Trumps bombing:– NATO-inngripen ikke utenkelig

STØTTER TRUMP: Den humanitære situasjonen i Syria har fått en dimensjon som har skreket på reaksjoner lenge, mener seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.
STØTTER TRUMP: Den humanitære situasjonen i Syria har fått en dimensjon som har skreket på reaksjoner lenge, mener seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svein Melby mener Donald Trump handlet helt riktig gjennom angrepet på flybasen Shayrat i Syria i natt. – Verden kan ikke gjennom passivitet gi aksept til bruk av kjemiske våpen, og det også mot egen sivilbefolkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorforsker Svein Melby mener det handler om USAs troverdighet, og tror dessuten president Donald Trump har skaffet seg et viktig forhandlingskort overfor Russland i Syria-forhandlingene.

Neste uke skal USAs utenriksminister Rex Tillerson til Russland. Dersom Putin avlyser, er det alvorlig.

Les også: USA angrep syrisk flybase med raketter

– Må sette en strek

Også norske politikere støtter bombingen av flybasen.

– Det er både sikkerhetspolitiske grunner, men også humanitære grunner til at man må sette en strek for om man skal la en diktator eller en makthaver bruke kjemiske våpen mot sin egen befolkning. Kjemiske våpen skal ikke brukes i det hele tatt. Spesielt ille er det når det brukes mot egne sivile i en borgerkrigssituasjon, sier seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis ikke verdenssamfunnet – og i realiteten er det bare USA som har maktmidlene – statuerer en grense for det, så skaper man en situasjon hvor det blir internasjonalt akseptert at slike våpen kan brukes. Det har vidtrekkende konsekvenser langt utenfor Syria, legger Melby til.

Les også: Brende: USA-angrep forståelig fra sett fra norsk side

Ingen vei tilbake

Natt til fredag skjøt USA 59 Tomahawk-missiler mot flybasen med mål om å ramme flyene som ble brukt under det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikoun tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 100 syriske sivile ble gasset i hjel. Grusomme bilder av ofre – svært mange av dem barn - som fikk en svært smertefull død, har sjokkert en hel verden.

– Assad brukte dødelig nervegass for å drepe menn, kvinner og barn. Selv nydelige spedbarn ble drept i dette barbariske angrepet. I kveld beordret jeg et målrettet militært angrep mot en flybase i Syria. Det var fra denne basen angrepet ble igangsatt, sa Donald Trump i natt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er klinkende klare på at den syriske regjeringen og president Bashar al-Assad står bak.

Svein Melby mener USAs president ikke hadde noe valg etter han onsdag slo fast at Syria hadde krysset en rød linje ved å bruke kjemiske våpen mot sivile borgere.

– Etter det Trump sa onsdag var det ingen vei tilbake. Det står om den amerikanske presidenten og USAs troverdighet og tyngde internasjonalt. Trump har allerede en ganske tynnslitt tillit, sier Melby.

Les også: Putin anklager USA for en aggressiv handling mot Syria

Obama-politikk ødeleggende for USA

– Når en amerikanske president - den mektigste politikeren i verden – går på banen offentlig, så teller det enormt mye. Dersom man ikke lever opp til egne advarsler, vil det ha enorme konsekvenser for hvordan verden oppfatter deg, sier Melby.

Han viser til at Barack Obama trakk den samme linjen i 2012 – men ikke fulgte opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han satte ikke makt bak sine politiske mål. Det var ganske ødeleggende for hvordan USA og Obama ble oppfattet, både i Midtøsten og i storpolitikken spesielt, sier Svein Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men reaksjonene fra Russland har vært sterke. President Vladimir Putin mener angrepet ble utført «i brudd med internasjonale lover, gjennom et oppfunnet påskudd», ifølge hans talsperson Dmitri Peskov, som la til at det hele var et angrep på en suveren stat. Han avviste også at den syriske hæren bruker kjemiske våpen.

Les også: Saudi-Arabia gir full støtte til USAs rakettangrep i Syria

Russlands raseri spill for galleriet?

Svein Melby mener det nødvendigvis ikke betyr så mye, og mener man i stedet må se på hvilke offisielle utspill de kommer med. Han viser til at USAs utenriksminister Rex Tillerson til uken skal til Russland.

– Vi får se hvor rasende Putin er. At det kommer masse opprørte russiske utsagn er én ting. Noe annet er det hvis de kansellerer Tillersons besøk i Russland til uken. Hvis det fortsatt er på programmet, tolker jeg det dit hen at russerne kjører et spill for galleriet. Men at de i kulissene er interessert i en seriøs dialog med amerikanerne om dette her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump sa i natt at «angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet» i en tv-overført tale fra feriestedet Mar-a-Lago i Florida, der han har toppmøte med Kinas president Xi Jinping.

Mens Kongressen ikke ble informert, ble både Xi og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg varslet. Trump la til at han ønsker at USAs allierte land nå skal være med på å ta affære i Syria.

Les også: Tillerson sier Russland sviktet i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosovo presedens for NATO-angrep

– Siviliserte nasjoner» må delta med USA i å «få en slutt på nedslaktingen og blodsutgytelsen i Syria», sa Trump i talen.

– Betyr det at han inviterer NATO med?

Det er slett ikke utenkelig. Sitatet tyder på at det er en mer langsiktig plan eller strategi rundt nattens angrep. Det kan tyde på at han har tenkt til å engasjere seg for å få slutt på hele krigen. Da trenger USA allierte både i regionen og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til det trenger USA et vedtak å lene seg på. Melby er brennsikker på at man ikke vil få det i FNs sikkerhetsråd, der vil både Russland og Kina legge ned veto. Dermed er NATO eneste alternativ for å få en internasjonal sanksjon – slik alliansen vedtok før Kosovo-intervensjonen i 1999, der også Norge bidro med styrker. Også Libya var NATO-innsats.

– Risikerer vi en konflikt mellom NATO og USA på den ene siden og Russland og Syria på en andre?

– Jeg tror ikke vi får direkte militær konfrontasjon mellom USA og Russland som følge av Syria, sier seniorforsker Svein Melby.

Les også: Trump: – Angrepet i Syria kan ikke tolereres

Tyder på langsiktig operasjon

Han tror Trump i stedet vil bruke dette for å skaffe seg en god forhandlingssituasjon:

– Dette kan være ledd i en diplomatisk operasjon for å få en forhandlingsprosess for å få slutt på krigen. Vi vil se signalene bedre på hvordan og hvis Tillerson blir tatt i mot i Russland neste uke. Sitatet fra Trump tyder på noe mer langsiktig og større enn dette ene angrepet, sier Svein Melby, og understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det avgjørende spørsmålet jeg stiller meg er: Er dette kun en demonstrasjon for å sette strek for bruk av kjemiske våpen, eller er det en ny retning for amerikansk politikk? Det vil vi få klare antydninger om til uken. Uansett bryter det med inntrykket av amerikansk utenrikspolitikk både i valgkampen og hittil.

Les også: Militærekspert: Lite hold i russisk forklaring på kjemisk angrep i Syria