Store miljø- og utenrikskutt i Trumps budsjettforslag

Deler av Trumps forslag til statsbudsjett er publisert dagen før det legges frem. Foto: Jon Elswick / AP / NTB scanpix
Deler av Trumps forslag til statsbudsjett er publisert dagen før det legges frem. Foto: Jon Elswick / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs president Donald Trump foreslår nedskjæringer i bistand og miljø i budsjettforslaget som legges fram torsdag. Innsparingen går direkte til militæret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps forslag til statsbudsjett for det kommende budsjettåret inneholder store kutt i bevilgningene til miljødirektoratet EPA og utenriksdepartementet, skriver The New York Times.

Nedskjæringene innen miljø og bistand til fattige land kommer til å være blant hovedpunktene i skissen som Trump legger fram torsdag. Budsjettforslaget er Trumps første virkelige forsøk på å omformulere sine omfattende valgløfter i en mer konkret politikk.

Budsjettet skal totalt være på 1,15 billioner dollar, nærmere 10 billioner kroner. Landets forsvar er budsjettvinneren med en økning på 54 milliarder dollar, som er den største økningen siden president Ronald Reagans oppbygning av Pentagon på 80-tallet. Pentagons budsjett øker med 10 prosent.

– Det er ikke noe spørsmål om at dette er et budsjett for hard makt, det er ikke et mykt budsjett, sier budsjettsjef Mick Mulvaney om økningen i forsvarsbudsjettet.

Bevilgningene til EPA er kuttet med 31 prosent, og omtrent det samme gjelder utenriksdepartementet, ifølge kilder i Kongressen som kjenner forslagene. Ifølge nyhetsbyråer blir kuttene i departementet på 28 prosent, og det meste av det kommer via reduksjon i bistandsprogrammer.

I tillegg er 4 milliarder dollar øremerket til bygging av muren mot grensen til Mexico.

Budsjettet skal behandles i Kongressen, som legger fram en endelig versjon rundt mai. Finansåret begynner 1. oktober.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy