Miljøorganisasjoner advarer mot kostnadskutt i oljebransjen

Frederic Hauge mener ledelsen i Petoro ikke forstår hva som skjer i oljebransjen og bør byttes ut. Arkivfoto: Marte Christensen / NTB scanpix
Frederic Hauge mener ledelsen i Petoro ikke forstår hva som skjer i oljebransjen og bør byttes ut. Arkivfoto: Marte Christensen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Petroleumstilsynet frykter kutt i oljebransjen går utover sikkerheten. Greenpeace og Bellona er bekymret for utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilsynet fastslo i en rapport at en nesteneksplosjon på Mongstad i 2016 skyldtes mangelfullt vedlikehold som følge av kostnadskutt.

Greenpeace sier til NRK at kuttene i bransjen gjør at de er bekymret for at det kan skje en stor ulykke på norsk sokkel, med tilsvarende konsekvenser for mennesker og miljø.

– Det har vært mange ulykker og nestenulykker i oljebransjen de siste årene. Petoro understreker selv at trenden må snus for å opprettholde tilliten til industrien, men samtidig skryter de av kostnadskutt mens de borer rekordmange brønner. Det henger ikke på greip, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge. Petoro, som er statens eierselskap for sokkelen, la fram sin årsrapport.

Heller ikke Frederic Hauge i Bellona er imponert over Petoro. At selskapet oppfordrer til videre kutt, samtidig som Petroleumstilsynet advarer mot konsekvensene, er for ham et tegn på at Petoro-ledelsen bør skiftes ut.

– De forstår ikke hva som skjer i bransjen, sier Bellona-lederen.

Personvernpolicy