Politico: USA vurderer å forlate FNs menneskerettighetsråd

Utenriksminister Rex Tiller skal ifølge kildene være skeptisk til deltakelsen i FNs menneskerettighetsråd, men hans talsmann Mark Toner opplyser at mandagens  møte foregår som planlagt. Foto: AP / NTB scanpix
Utenriksminister Rex Tiller skal ifølge kildene være skeptisk til deltakelsen i FNs menneskerettighetsråd, men hans talsmann Mark Toner opplyser at mandagens  møte foregår som planlagt. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-administrasjonen vurderer å trekke USA ut av FNs menneskerettighetsråd, ifølge kilder som Politico har snakket med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke ventet noen umiddelbar beslutning, og USAs deltakelse vil foregå som normalt ved neste sesjon i rådet, som starter mandag, skriver Politico.

Men to kilder som Politico har snakket med og som er i jevnlig kontakt med både tidligere og nåværende tjenestemenn, opplyser at en endelig beslutning trolig vil involvere utenriksminister Rex Tillerson, USAs FN-ambassadør Nikki Haley, og president Donald Trump.

Begrunnelsen skal være at Trump-administrasjonen setter spørsmålstegn ved hvor nyttig FNs menneskerettighetsråd er. Rådet blir beskyldt for å være partisk mot Israel og for å inkludere styresmakter som begår overgrep, opplyser de to kildene.

En talsmann for Haley har ikke svart på henvendelser, og heller ikke Det hvite hus' pressestab har besvart Politicos forespørsel om å kommentere saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillersons talsmann Mark Toner kommenterer ikke hvorvidt USAs medlemskap er til vurdering, men sier at "vår delegasjon skal delta full tut i rådets sesjon som starter mandag".

FNs menneskerettighetsråd ble dannet i 2006 og består av 47 medlemmer, blant dem Kina og Saudi-Arabia. Rådet erstattet FNs menneskerettighetskommisjon. Kommisjonen ble i sin tid sterkt kritisert for å ha gitt medlemskap til land som begår brudd på menneskerettighetene.

Bush-administrasjonen nektet å innlemme USA i det nyopprettede menneskerettighetsrådet, men Obama-administrasjonen fikk USA inn som medlem. Begrunnelsen var at det ville være nyttig for USA å delta for å kunne påvirke fra innsiden, og å støtte Israel.