Kyr dør av å spise rundballeplast

Halm pakket i rundballeplast utgjør en fare for miljøet og dyra som får maten sin derfra. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Halm pakket i rundballeplast utgjør en fare for miljøet og dyra som får maten sin derfra. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kyr som ikke skiller mellom høyet og plasten den er pakket i kan gnafse i seg flere kilo plast. Plasten gir metthetsfølelse, og kyrne kan dø av avmagring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svein Gudmundsson, spesialistveterinær ved Veterinærinstituttets avdeling i Sandnes, sier til NRK at han ikke tør anslå hvor vanlig det er at kyr dør av å spise plast, ettersom det er sjelden at dyrene sendes til instituttet for obduksjon:

– Vi ser bare toppen av isfjellet, sier Gudmundsson.

Han får tidvis inn dyr som undersøkes, hvor de finner kilovis med plast fra rundballer i kumagen. Dyrene spiser både plast som ved feil havner innimellom høyet i rundballene, men de kan også spise av plasten rundt fôret. Plasten blir i magen og gjør at kua føler seg mett.

– Vanlige symptomer er at dyra blir magrere, og bøndene reagerer, sier Gudmundsson.

– Hvis bonden ikke er kjent med faren, kan dette bli en overraskelse.

Det brukes svært store mengder rundballeplast i Norge, og påtroppende leder i Rogaland Bondelag, Marit Epletveit, innrømmer at de har en utfordring.

– Vi må bli flinkere til å skille plast og mat. Hvis vi gjør det ordentlig, havner ingen plast i magene til dyra, sier Epletveit, som selv pakker 10.000 høyballer i året.

I hjemkommunen Gjesdal brukes over 100 tonn rundballeplast årlig.