Abbas fastholder målet om tostatsløsning

Palestinas president Mahmoud Abbas i Oslo i 2011.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
Palestinas president Mahmoud Abbas i Oslo i 2011. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Foto: NTB scanpix

Palestinas president Mahmoud Abbas fastholder målet om en tostatsløsning med Israel. USAs president Donald Trump er åpen for å se på andre løsninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse sier Abbas at han er villig til å gjenoppta en "troverdig fredsprosess" basert på tostatsløsningen. Dette vil innebære at den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem inngår i en uavhengig palestinsk stat.

Trump sa onsdag at det viktigste er at partene blir enige, og at han kan akseptere både én- og tostatsløsninger.

– Jeg kan leve med begge løsningene. Jeg trodde en stund at tostatsløsningen kunne være den enkleste av de to, sa presidenten på en pressekonferanse sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington.

Inntil nå har USA gjennom flere tiår fastholdt målet om at palestinerne må få sin egen uavhengige stat, ved siden av Israel. Mens Abbas nøyer seg med å bekrefte sitt syn, er Hanan Ashrawi fra den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO langt krassere i sin kommentar.

– Hvis Trump-regjeringen dropper sin tostatspolitikk, vil det ødelegge mulighetene for fred og undergrave amerikanske interesser, anseelse og troverdighet i utlandet, sier Ashrawi, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Personvernpolicy