Åpen for alle - alltid

Kongo mangler penger til å avholde valg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansministeren i Kongo hevder landet ikke har nok penger til å gjennomføre valget som planlagt i år. Opposisjonen anklager regjeringen for en unnamanøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Pierre Kangudia sier det er «vanskelig» for regjeringen å mobilisere de 1,8 milliarder dollarene, nær 15 milliarder kroner, som trengs for å organisere valget. En del av årsaken er et fall i prisen på råstoffer landet eksporterer.

Valget i november ble først utsatt til april på grunn av logistikkproblemer. Utsettelsen gjorde at president Joseph Kabila kunne beholde makten lenger enn grensen satt i grunnloven, noe som førte til voldelige protester.

Regjeringen og opposisjonen ble i desember enige om at valget skal holdes i år. Pengemangelen er et «oppkonstruert problem, for det er ingen mangel på alternativer», ifølge Kiro Tsongo Gregoire i opposisjonspartiet RCD. Opposisjonen advarer at den ikke vil godta noen unnskyldninger for å ikke overholde avtalen om å gjennomføre valget i år.

–Denne situasjonen gjør at Kongo igjen risikerer å synke ned i kaos, sier Gregoire.