Tyrkiske tjenestefolk hoppet av i Norge

Etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer kalte president Recep Tayyip Erdogan hjem en rekke diplomater og tjenestefolk i utlandet. Noen av dem som var utplassert i Norge, har nektet og søkt politisk asyl. Foto: Murat Cetinmuhurar / AP / NTB scanpix.
Etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer kalte president Recep Tayyip Erdogan hjem en rekke diplomater og tjenestefolk i utlandet. Noen av dem som var utplassert i Norge, har nektet og søkt politisk asyl. Foto: Murat Cetinmuhurar / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tyrkiske Nato-offiserer og diplomater har søkt politisk asyl i Norge etter det mislykkede kuppforsøket i hjemlandet i fjor sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG skriver at offiserene har tjenestegjort i Norge inntil i fjor høst, men har nektet å komme tilbake til Tyrkia for å bli avhørt om mulig delaktighet i kuppforsøket.

Avisen har vært i kontakt med flere av avhopperne, og alle avviser at de har noe som helst med kuppmakerne å gjøre. De bor nå på hemmelige adresser i Norge og har meldt seg for utlendingsmyndighetene.

Tyrkerne sier at det er umulig for dem å returnere til hjemlandet.

– Jeg er avskjediget fra min tjeneste i Norge, og passet mitt er kansellert. Om jeg drar tilbake, blir jeg umiddelbart pågrepet, og jeg risikerer tortur og å bli tvunget til å gi falske tilståelser. I tyrkiske fengsler dør folk av uforklarlige grunner, sier en av dem.

Norske myndigheter er ordknappe om saken.