Trump i møte om kostnadskutt på F-35

USAs påtroppende president Donald Trump har vært i møter med noen av landets forsvarstopper for å få ned kostnader, spesielt for kampflyet F-35.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet ble holdt en uke etter at Trump fyrte løs og sa at kostnadene var «ute av kontroll». Flere generaler og admiraler var med, inkludert programsjef for F-35, generalløytnant Christopher Bogdan.

Det amerikanske forsvaret skal etter dagens planer kjøpe 2.443 fly av typen F-35, til en samlet pris på rundt 3.200 milliarder kroner. De fleste av disse flyene skal gå til det amerikanske flyvåpenet. De nye flyene blir imidlertid svært dyre i drift og Pentagon anslår at levetidskostnadene blir på astronomiske 13.000 milliarder kroner.

Kampflyet er det dyreste våpensystemet Pentagon noensinne har investert i, og forsinkelsene og kostnadsoverskridelsene har så langt vært mange.

Norge besluttet i 2008 å skifte ut dagens aldrende F-16-kampfly med 56 F-35-fly. Antallet er siden redusert til 52, og Forsvaret beregner i dag at disse vil koste 69,7 milliarder 2016-kroner i innkjøp. Danmark har kjøpt 27 av Lockheed Martins F-35-jagerfly.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden