Trump vil starte med å trekke USA fra handelsavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs neste president Donald Trump sier han vil skrote handelsavtalen TPP på sin første dag i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har bedt mitt overgangsteam om å lage en liste over administrative tiltak vi kan ta den første dagen, for å gjenopprette lovene våre og få tilbake jobbene våre, sier Trump i en video.

Der gir han en oversikt over hvilke områder han vil prioritere de første 100 dagene som president. Han sier også at han vil heve restriksjoner på blant annet kullproduksjon.

Men han nevner verken endringer i helsereformen Obamacare eller byggingen av en mur langs Mexicos grense – to andre løfter han kom med under valgkampen.

– Når det gjelder handel kommer jeg til å kunngjøre vår hensikt om å trekke oss ut fra stillehavssamarbeidet TPP, som er en potensiell katastrofe for landet vårt. I stedet vil vi forhandle rettferdige, bilaterale handelsavtaler som fører jobber og industri tilbake på amerikansk jord, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump mer populær enn før valget

Japan reagerer

Japans statsminister Shinzo Abe sier avtalen mellom de tolv landene vil være «meningsløs» uten USA. Samtidig sier han at avtalen ikke kan reforhandles.

– Det vil forstyrre den viktige balansen av fordeler, sier han i en tale under sitt besøk i Argentina.

TPP-avtalen er en frihandelsavtale mellom USA og elleve andre land ved Stillehavet, blant annet Japan, Australia, New Zealand, Canada og Mexico. Den dekker 40 prosent av verdens økonomi, og er signert av alle landene, men ikke ratifisert i de enkelte lands nasjonalforsamlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump mener den vil «voldta» USA ved at arbeidsplasser flyttes til land med billigere arbeidskraft.

President Barack Obama insisterte på at TPP langt fra er et dødt prosjekt under en pressekonferanse etter APEC-toppmøtet i Peru søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mexico ønsker dialog med Trump

– Amerika først

Trump begrunner sin avgjørelse med at han har et kjerneprinsipp om å sette USA først.

– Uansett om det handler om å produsere stål, bygge biler eller helbrede sykdommer, så vil jeg at neste generasjon av produksjon og innovasjon skal skje her i vårt store hjemland, USA, og skape velstand og jobb for amerikanske arbeidere, sier han i videoen.

Han sier også at han kommer til å innføre en regel som minsker regjeringens styringsmakt, at han vil utrede brudd mot arbeidsvisum og heve visse restriksjoner for energiproduksjonen, deriblant på produksjon av skiferolje, gass og kull.

Trump har ikke holdt noen pressekonferanse siden han vant valget.

Les også: Trump hevder Ford ikke flytter produksjonen