Meny

Xi: – Avgjørende øyeblikk i forholdet mellom USA og Kina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas president Xi Jinping sa han håper på en friksjonsfri overgang til den neste amerikanske presidenten da han møtte avtroppende president Barack Obama på APEC-møtet i Peru.

De to statslederne møttes i forbindelse med toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) i Perus hovedstad Lima.

Xi uttalte at perioden etter presidentvalget i USA er et avgjørende øyeblikk i forholdet mellom de to landene. Han uttrykte ønske om at man ville legge vekt på samarbeid og å takle uenigheter og forskjeller.

Obama la på sin side vekt på at de to nasjonene har spilt en sentral rolle i kampen mot klimaendringer og at de står sammen mot Nord-Koreas provokasjoner i Sørøst-Asia. Han sa også at han forventet en ærlig og oppriktig diskusjon rundt spørsmål de to er uenige om.

Bedret forhold

I løpet av Obamas åtte år som president er forholdet mellom Kina og USA blitt gradvis bedre, og de to presidentene har møttes hele ni ganger.

Påtroppende president Donald Trump har på sin side kommet med kraftige utfall mot Kina i valgkampen, og det er knyttet stor spenning til hvordan forholdet mellom stormaktene vil bli når han tiltrer i januar.

Obama sa i forbindelse med møtet lørdag at det har vært vanskeligheter i forholdet til Kina, blant annet når det gjelder Kinas framstøt for å sikre seg kontroll over større områder i Sør-Kinahavet og når det gjelder behandlingen av amerikanske bedrifter i Kina. Han sa imidlertid at han ville benytte anledningen til knytte nærmere bånd mellom de to landene.

– Jeg tror fortsatt at et konstruktivt forhold mellom USA og Kina er til nytte for våre to folk og for hele verden, sa Obama.

Egne avtaler

Kinas president har under APEC-møtet jobber hardt for å få landene i Asia og Stillehavsregionen med på kinesiskstøttede frihandelsavtaler.

Trumps seier i det amerikanske presidentvalget betyr at landene i området har lite håp om handelsavtaler med USA. Obamas regjering har lagt ned mye tid og energi i de krevende forhandlingene med elleve andre land om handelsavtalen TPP.

Trump har kalt TPP en «fryktelig avtale» som vil «voldta» USA ved å flytte arbeidsplasser til land med billigere arbeidskraft.

Kina er blitt holdt utenfor TPP, men ser nå en ny mulighet. Ønsket om økt handel er stort, og selv nære amerikanske allierte som Australia og Japan vurderer nå Kina som en nær partner.

Beijing jobber med to konkrete alternativer til TPP. Det ene er Free Trade Area of the Asia-Pacific (FTAAP), en ambisiøs plan som omfatter 21 land, det andre er Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), som omfatter 16 land – blant dem India, men ikke USA.

Populært