Meny

FN-utsending kritiserer Australias flyktningpolitikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sydney (NTB-DPA): Australias strenge linje mot båtflyktninger har skadet inntrykket av landet når det kommer til menneskerettighetene, sier en spesialrapportør fra FN, som har besøkt mottakene på Nauru.

– Det er et fundamentalt menneskerettsprinsipp at en person ikke kan bli straffet bare for å avskrekke en annen, sier François Crepeau, som har besøkt leirene på Nauru der Australia plasserer asylsøkere som kommer med båt. Han mener Australia ikke kan behandle asylsøkere som kommer med båt, annerledes enn dem som kommer på andre måter, bare for «å sende en melding til menneskesmuglere».

Den canadiske advokaten og FN-utsetningen sa også at forholdene for asylsøkerne på Nauru var grusomme, umenneskelige og nedverdigende. Forholdene fører til alvorlige fysiske og psykiske lidelser.

Australia fører en meget strengt flyktningpolitikk og nekter å ta imot alle som prøver å ta seg inn i landet sjøveien. Flyktningen blir i stedet sendt til leire på de avsidesliggende øyene Nauru og Manus i Stillehavet.

Sist uke ble det kjent at Australia og USA var blitt enige om en avtale om å bosette flere hundre av asylsøkerne som holdes i mottak på disse øyene, i USA. Det er imidlertid reist tvil om den nye administrasjonen i USA vil gjennomføre avtalen. (©NTB)

Populært