Meny

Snowden: – Overvåking større sak enn Trump

Edward Snowden tør ikke å forlate Russland, men opptrer ofte via videolink, som her da han ble tildelt Bjørnsonprisen i Molde i fjor. Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varsleren Edward Snowden sier myndighetenes overvåking av innbyggerne er et globalt fenomen og en mye større sak enn at Donald Trump vant valget i USA.

På videolink fra sitt eksil i Russland, svarte Snowden på spørsmål fra en forsamling i Amsterdam.

– Det vi må begynne å tenke på nå er ikke 'hvordan skal vi forsvare oss mot president Donald Trump?'. Spørsmålet er hvordan vi skal forsvare alles rettigheter, overalt, uten hensyn til grenser og myndigheter, sa Snowden til de fremmøtte i Nederland.

Den tidligere NSA-ansatte, som i USA er ettersøkt for å ha offentliggjort hemmelige dokumenter som avdekket omfattende overvåking av amerikanske borgere, gjennomført av deres egne myndigheter, kritiserte også den sittende presidenten Barack Obama. Han sa Obama ikke har redusert masseovervåkingen av borgere og trolig ikke vil lykkes med å stenge fangeleiren Guantanamo på Cuba, til tross for at ha lovet dette før han ble valgt.

– Vi skal vokte oss for å frykte eller stole for mye innsatsen til de folkevalgte. Til sjuende og sist er det bare snakk om en president, sa Snowden.

Populært