Trudeau fordømmer politiovervåking av journalister

Canadas statsminister Justin Trudeau. 
Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix
Canadas statsminister Justin Trudeau. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ottawa (NTB-AFP): Canadas statsminister Justin Trudeau sier at han vurderer å innføre strengere vern for pressen etter at det kom fram at politiet har overvåket minst åtte journalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble det kjent at politiet i provinsene Montreal og Quebec har overvåket minst åtte journalister. Det er gjort både telefonavlyttinger og spionasje av journalistenes bevegelser. Overvåkingen skal ha funnet sted i 2013.

– Dette er bekymringsfullt for alle canadiere. Fordi pressefriheten er viktig. Det er en av de grunnleggende beskyttelsene av et fritt demokrati og samfunn, sier Trudeau.

Politiet ville finne ut av hvem pressen hadde kontakt med, om de hadde informasjon om pågående saker, samt å finne ut hvem i politiet som lekket informasjon til mediene.

Trudeau fortalte at han har snakket med ledere i det føderale politiet og forsikret seg om at det ikke foregår noen form for overvåking på føderalt nivå.

Avsløringene har vakt protester fra myndigheter, pressefrihetsforkjempere og mediene. En gruppe redaktører har sendt et åpent brev til regjeringen med oppfordring om strengere vern av journalisters rett til å beskytte kildene sine. (©NTB)