FNs nødhjelpssjef: – Jemen på randen av kollaps

80 prosent av Jemens befolkning – om lag 21 millioner mennesker – har behov for humanitær hjelp, ifølge FN. Bildet viser styrker lojale til Jemens president.
80 prosent av Jemens befolkning – om lag 21 millioner mennesker – har behov for humanitær hjelp, ifølge FN. Bildet viser styrker lojale til Jemens president. Foto: Fawaz Salman / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 80 prosent av Jemens befolkning trenger humanitær hjelp, opplyser FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et møte i FNs sikkerhetsråd mandag advarte O'Brien om at det krigsherjede landet står på randen av kollaps.

– Det er på høy tid at partene setter hensynet til Jemens befolkning først, og blir enige om en omfattende fredsavtale for å redde det som er igjen av Jemens infrastruktur, økonomi og sosiale tjenester, sa O'Brien.

Les også: Titalls fryktes drept i luftangrep på fengsler i Jemen

Han opplyste at 80 prosent av Jemens befolkning – om lag 21 millioner mennesker – har behov for humanitær hjelp. Blant dem er 370.000 underernærte barn, sa nødhjelpssjefen. Han opplyste videre at det er bekreftet 61 tilfeller av kolera i landet, samt 1.700 mulige tilfeller.

Jemens FN-utsending Ismail Ould Cheikh Ahmed opplyste under samme møte at partene i krigen har avvist et såkalt veikart til fred, et veikart utsendingen la fram forrige uke.

Les også: FN advarer mot sult og feilernæring i Jemen

I Jemen kjemper styrker som er lojale til president Abd-Rabbu Mansour Hadi mot Houthi-opprørere og styrker som er lojale til landets tidligere president Ali Abdullah Saleh. En saudiledet koalisjon begynte sine angrep i Jemen til støtte for Hadi våren 2015.