FNs nødhjelpssjef: – Jemen på randen av kollaps

80 prosent av Jemens befolkning – om lag 21 millioner mennesker – har behov for humanitær hjelp, ifølge FN. Bildet viser styrker lojale til Jemens president.
80 prosent av Jemens befolkning – om lag 21 millioner mennesker – har behov for humanitær hjelp, ifølge FN. Bildet viser styrker lojale til Jemens president. Foto: Fawaz Salman / Reuters

Hele 80 prosent av Jemens befolkning trenger humanitær hjelp, opplyser FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et møte i FNs sikkerhetsråd mandag advarte O'Brien om at det krigsherjede landet står på randen av kollaps.

– Det er på høy tid at partene setter hensynet til Jemens befolkning først, og blir enige om en omfattende fredsavtale for å redde det som er igjen av Jemens infrastruktur, økonomi og sosiale tjenester, sa O'Brien.

Les også: Titalls fryktes drept i luftangrep på fengsler i Jemen

Han opplyste at 80 prosent av Jemens befolkning – om lag 21 millioner mennesker – har behov for humanitær hjelp. Blant dem er 370.000 underernærte barn, sa nødhjelpssjefen. Han opplyste videre at det er bekreftet 61 tilfeller av kolera i landet, samt 1.700 mulige tilfeller.

Jemens FN-utsending Ismail Ould Cheikh Ahmed opplyste under samme møte at partene i krigen har avvist et såkalt veikart til fred, et veikart utsendingen la fram forrige uke.

Les også: FN advarer mot sult og feilernæring i Jemen

I Jemen kjemper styrker som er lojale til president Abd-Rabbu Mansour Hadi mot Houthi-opprørere og styrker som er lojale til landets tidligere president Ali Abdullah Saleh. En saudiledet koalisjon begynte sine angrep i Jemen til støtte for Hadi våren 2015.

Personvernpolicy