Over 2.300 har forlatt «Jungelen» i Calais

Flere enn 2.300 migranter har så langt forlatt den beryktede flyktning- og migrantleiren som tirsdag skal jevnes med jorda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jungelen» har den siste tida huset mellom 6.000 og 8.000 mennesker, de fleste av dem fra Afghanistan, Sudan og Eritrea, men Frankrike ga dem frist til mandag morgen med å forlate leiren.

– Dette er en operasjon vi håper vil foregå fredelig og kontrollert. Så langt har den det, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Mandag kveld hadde 2.318 personer forlatt «Jungelen», ifølge det franske innenriksdepartementet. Franske myndigheter hadde på forhånd anslått at om lag 2.500 personer ville dra i løpet av mandag.

Asyl

Før de går om bord på bussene kan migrantene komme med ønske om hvilken region de vil dra videre til. Vel framme kan de ifølge myndighetene «reflektere over sitt personlige prosjekt», ifølge TV-kanalen LCI.

Deretter skal migrantene spres på 450 mottakssentre over hele Frankrike. De som ikke søker asyl, risikerer å bli deportert.

Allerede tre timer før registreringskontorene åpnet var det lange køer av migranter som var klare til å forlate Calais.

Den første busslasten med rundt 50 sudanere forlot leiren i 9-tiden mandag morgen, i retning et mottak i Bourgogne-området.

– Jeg er svært glad. Jeg har fått mer enn nok av «Jungelen», sier 25 år gamle Abbas fra Sudan. Han var blant de første som tok oppstilling for å bli registrert for utreise.

– Det er mange som ikke vil dra, så det kan bli problemer her senere. Det var derfor jeg var blant de første som kom hit, forteller han.

Frykter uro

Utover dagen forlot busslast etter busslast leiren, men 1.250 franske politifolk fulgte det hele med vaktsomme øyne, beredt til å gripe inn dersom det nok en gang skulle komme til tumulter i forbindelse med tømming av leiren.

De siste ukene har det nærmest daglig vært sammenstøt i «Jungelen», når politiet har forsøkt å hindre folk fra å snike seg opp på lastebiler som skal ta ferja over Den engelske kanal til Dover.

– Nå er det ganske rolig, det er tent på noen branner, men de er slukket nå. Mange er glade for å komme seg vekk herfra, men de virker oppgitte, forteller hjelpearbeideren François Guennoc til TT.

Gjemmer seg

Borgermesteren i Calais, Natacha Bouchart, frykter uro når de skrøpelige boligene i leire etter hvert skal ryddes.

– Vi er redde for at de vil poppe opp igjen etter at vi har ryddet området, sier hun.

– Noen kommer til å prøve å gjemme seg i områder rundt Calais. Det er en reell fare for at det blir en forfølgelsesaksjon, sa lederen for den lokale hjelpeorganisasjonen Auberge des Migrants, Christian Salome, i helga.