Religionsforsker er kritisk til kritisk NRK-program

<p>FOLKEOPPLYSNING: NRK-serien Folkeopplysningen har satt alternative påstander i fokus, og tidvis tatt luven av udokumenterte påstander.</p>
FOLKEOPPLYSNING: NRK-serien Folkeopplysningen har satt alternative påstander i fokus, og tidvis tatt luven av udokumenterte påstander. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Religionsforsker Anne Kalvig går ut mot NRKs TV-serie Folkeopplysningen som slår fast at man ikke kan kommunisere med de døde. Hun mener kontakt med de døde er verdifullt minnearbeid som ikke trenger å etterprøves.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kan man kommunisere med de døde?» spurte NRKs programleder Andreas Wahl i onsdagens program av Folkeopplysningen. Nei, var konklusjonen etter et eksperiment med en avdød person som skulle prøve å formidle et kodeord fra den andre siden.

«At dødekontakt er umulig, at alle som påstår å formidle dette er uærlige, og at alle som tror på dette blir lurt, er ikke nøytral folkeopplysning, men en verdivurdering.» Det skriver Anne Kalvig, Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger i en kronikk på NRKs debattside Ytring.

«Det som blir avslørt av Folkeopplysningen som svindel og triks, kan være det som oppleves som meningsfullt og betydningsfullt hos medium og mottaker.», skriver Kalvig. Som religionsforsker mener hun at «dødekontaktfeltet tilbyr og søker etter noe annet, noe som ikke er målbart med de instrumentene Wahl bruker.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært