USA vil etterforske Russland for krigsforbrytelser i Aleppo

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd holder hastemøte om Syria på russisk initiativ. Samtidig krever USAs utenriksminister at både Russland og det syriske regimet blir etterforsket for krigsforbrytelser i Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister John Kerry er overbevist om at både Russland og syriske regjeringsstyrker har bombet sykehus i Aleppo med overlegg for å terrorisere befolkningen.

– Disse handlingene trygler om en egnet etterforskning, krigsforbrytelser. Og de som begår disse, vil og bør bli holdt ansvarlige for sine handlinger, sa Kerry til journalister fredag.

Han mener at både Moskva og Damaskus skylder verden en forklaring på hvorfor de fortsetter å bombe «sykehus, klinikker, kvinner og barn».

– Det er langt unna det tilfeldige nå, svært langt unna. Årevis unna det tilfeldige. Dette er en målrettet strategi, sa Kerry med Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault ved sin side.

Ny FN-resolusjon

Ayrault kom fredag til Washington etter å ha møtt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva dagen før. Han har satt seg fore å få vedtatt en ny Syria-resolusjon i Sikkerhetsrådet, en som krever at kampene i Aleppo stanser slik at det kan bringes inn nødhjelp. For å få dette til, må det innføres flyforbud over byen, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen skal etter planen legges fram lørdag. Franskmannen mener at dette vil bli et «sannhetens øyeblikk» for alle medlemmene i Sikkerhetsrådet.

– Ønsker du en våpenhvile i Aleppo, ja eller nei? Spørsmålet er spesielt rettet mot vår russiske partner, sier Ayrault.

– Vi vil ikke godta at Aleppo blir lagt i grus, føyer han til, men han innrømmer også at det er høyst usikkert om Russland vil akseptere forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke lenger etter uttalelsen truet Russland med å legge ned veto mot forslaget.

Hastemøte

Samme dag innledet Sikkerhetsrådet et hastemøte om situasjonen i Syria, et møte der målet først og fremst er å stanse blodbadet i Aleppo, ifølge FN-ambassadørene fra Storbritannia og Frankrike.

Det er Russland som har bedt om møtet etter at FNs Syria-utsending Staffan de Mistura varslet at Aleppo kan være fullstendig ødelagt før året er omme. Mistura har foreslått at han egenhendig vil lede ytterliggående opprørere ut av Øst-Aleppo, slik at angrepene kan stanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Syria og Russland insisterer på at angrepene mot de opprørskontrollerte områdene er rettet mot ytterliggående opprørere, ikke moderate.

– Som spanske Guernica

Frankrikes FN-ambassadør François Delattre sier at det finnes «interessante forslag», men de vil bare fungere sammen med en våpenhvile, framholder han.

– Aleppo er hva Guernica var i den spanske krigen, en menneskelig tragedie, et svart hull som ødela alt vi tror på, og også forsmaken på mange flere kommende katastrofer, sa Delattre på vei inn til hastemøtet.

Guernica ble totalt ødelagt i 1937. Over 1.000 sivile ble drept idet byen ble bombet av nazistiske styrker som støttet diktatoren Francisco Franco.