Statsbudsjettet 2017Frp-topper vil heller ut av regjering enn gå med på klimakrav

Leder i Frp i Oslo, Aina Stenersen, mener smertegrensen er nådd.
Leder i Frp i Oslo, Aina Stenersen, mener smertegrensen er nådd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av Frps fylkesledere mener Venstre må slutte å klage over budsjettforslaget. – Nå er smertegrensa nådd, så hvis det der sutrepartiet vil felle regjeringa må de gjerne gjøre det. Vi snakker om et parti som er under sperregrensa, men som tror de kan styre Norge, sier fylkesleder Leif Eriksen i Østfold om Venstre til Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter gårsdagens statsbudsjett fra regjeringen haglet kritikken mot manglende miljøtiltak.

– Dette er ikke noe grønt skifte, sa en tydelig skuffet Skei Grande i går. Hun krever betydelige endringer for å få Venstre med på videre samarbeid.

– Regjeringens avskjedssøknad, mente WWF-leder og Siv Jensens søster Nina Jensen.

I går gikk 13 av 18 av Venstres fylkesledere ut og sa de tror statsbudsjettet kan ende med regjeringskrise.

13 av 18 fylkesledere i Venstre sier til VG at de vil felle regjeringen dersom det endelige statsbudsjettet ikke gjør det vesentlig dyrere å forurense enn det som er tilfelle i forslaget regjeringen la frem torsdag.

Det får 7 av 13 fykesledere i Frp til å se rødt, de mener smertegrensen er nådd, ifølge Dagbladet. VG har vært i kontakt med alle de 19 fylkeslederne, 9 mener partiet ikke bør forhandle med Venstre for å møte deres miljøkrav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sutreparti

– Nå er smertegrensa nådd, så hvis det der sutrepartiet vil felle regjeringa må de gjerne gjøre det. Vi snakker om et parti som er under sperregrensa, men som tror de kan styre Norge. Nå er nok nok, sier fylkesleder Leif Eriksen i Østfold om Venstre til Dagbladet.

Fylkesleder Aina Stenersen i Oslo mener Venstre og KrF må dempe misnøyen.

– Jeg mener vi ikke bør endre på noe av det som er i pakken. Hvis det blir et ultimatum fra Venstre, så heller jeg mer mot å gå ut av regjering, sier fylkesleder Aina Stenersen til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: – Siv og Erna har skuffet meg

Hareide tenker ikke på brudd

Krf-leder Knut Arild Hareide sier til ABC Nyheter fredag at han ikke tenker på et mulig regjeringsbrudd.

– Vi vil være konstruktive og se etter løsninger i de kommende budsjettforhandlingene. Å spekulere nå om brudd er ikke konstruktivt, sier Hareide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men et samarbeid uten Venstre ser ikke Hareide for seg.

– Men jeg ser ikke for meg en løsning der vi bare er tre partier som finner en budsjettenighet. Vi har alle fire forpliktet oss på en betydelig reduksjon i klimagassutslippene. Det akter KrF å følge opp, avslutter Hareide.

Statsminister Erna Solberg har hele vegen vært tydelig på at regjeringen ikke vil gi rom for at Venstre og KrF skal kunne forhandle seg til høyere bensin- og dieselavgifter enn det regjeringen foreslår. Regjeringen foreslår å øke dieselavgiften med 35 øre og bensinavgiften med 15 øre.

– Det nivået vi legger frem er det nivået vi mener er forsvarlig på ett enkelt års budsjett. Dette er så langt Høyre og Frp kan gå, sa Solberg på pressekonferansen der hun informerte om forslaget til statsbudsjettet.

Les også: Regjeringen pøser på med oljekroner