Solberg slår tilbake mot kritikken etter Brækhus-kampen

Statsministeren entret ringen sammen med Cecilia Brækhus for å feire norsk seier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Statsministeren entret ringen sammen med Cecilia Brækhus for å feire norsk seier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha jobbet i tiår for å fjerne forbudet mot proffboksing, så er det lov å juble over norsk seier i den første proffkampen i Norge på 35 år, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha fått ramsalt kritikk fra flere hold for sin jublende tilstedeværelse under lørdagens boksestevne i Oslo, forsvarer hun seg nå. Erna Solberg hyllet Cecilia Brækhus etter knockoutseieren som sendte Ann Sophia Mathis blødende ut av bokseringen – og var selv oppe i ringen for å feire med mesteren etter kampen.

– Pinlig, tragisk og flaut at Norges regjering er stolt over å slippe dette til. Og når statsministeren står i ringen etterpå og hyller tre minutter som ender med at motstanderen slås til blods, er det bare pinlig, sa tidligere Høyre-ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, ifølge Dagbladet.

Jobbet i 25 år

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) jublet ringside. Heller ikke hun har noen betenkeligheter dagen derpå. Partifellene argumenterer for at de må ha lov til å feire selve manifestasjonen av en flere tiår lang politisk kamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår at man kan ha ulike syn på proffboksing og boksing som sport. Men dette er en sak Høyre har jobbet for i 25 år, at man skal få adgang til proffboksing igjen i Norge. Jeg mener det hadde vært rarere om jeg hadde vært borte fra arrangementet, sier Solberg til NRK.

Helleland understreker på sin side at hun «står inne for at vi valgte å være til stede» og peker på at hun «jubler også på mange andre idrettsarrangementer».

– Lørdagen var også en markering av at vi har vunnet fram og har et regelverk på linje med mange andre land, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å fjerne forbudet mot proffboksing er nedfelt i Sundvolden-erklæringen og var blant de første sakene den blåblå regjeringen gikk i gang med etter valget for tre år siden.

Les også: Dette bildet får eks-ordfører (H) til å se rødt

Bokseforbud

Regjeringens partner i Stortinget, KrF-leder Knut Arild Hareide, er imot oppheving av forbudet. Han sier at helserisikoen knyttet til sporten er så stor at det 35 år lange forbudet var riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis man sitter i en regjering som mener at dette er et steg i riktig retning, synes jeg det er greit å markere det, men jeg synes det er et steg i feil retning, sier Hareide om kampen.

Mediekommentator Sven Egil Omdal er svært kritisk.

– Det er ekstremt urovekkende å se store deler av en festpyntet regjering juble over at en kvinne fikk et så hardt slag mot hodet at hun ikke kunne fortsette festen, skriver han på Facebook.

– Jeg får visst fylle rollen som den politisk korrekte, når stats- og kulturminister begeistres over at en dame banker en annen til blods, skriver samfunnsdebattant Jan Arild Snoen på Twitter.

Les også: Brækhus ble tent av knallharde Mathis-treffere