Solberg slår tilbake mot kritikken etter Brækhus-kampen

Statsministeren entret ringen sammen med Cecilia Brækhus for å feire norsk seier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Statsministeren entret ringen sammen med Cecilia Brækhus for å feire norsk seier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter å ha jobbet i tiår for å fjerne forbudet mot proffboksing, så er det lov å juble over norsk seier i den første proffkampen i Norge på 35 år, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha fått ramsalt kritikk fra flere hold for sin jublende tilstedeværelse under lørdagens boksestevne i Oslo, forsvarer hun seg nå. Erna Solberg hyllet Cecilia Brækhus etter knockoutseieren som sendte Ann Sophia Mathis blødende ut av bokseringen – og var selv oppe i ringen for å feire med mesteren etter kampen.

– Pinlig, tragisk og flaut at Norges regjering er stolt over å slippe dette til. Og når statsministeren står i ringen etterpå og hyller tre minutter som ender med at motstanderen slås til blods, er det bare pinlig, sa tidligere Høyre-ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, ifølge Dagbladet.

Jobbet i 25 år

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) jublet ringside. Heller ikke hun har noen betenkeligheter dagen derpå. Partifellene argumenterer for at de må ha lov til å feire selve manifestasjonen av en flere tiår lang politisk kamp.

– Jeg forstår at man kan ha ulike syn på proffboksing og boksing som sport. Men dette er en sak Høyre har jobbet for i 25 år, at man skal få adgang til proffboksing igjen i Norge. Jeg mener det hadde vært rarere om jeg hadde vært borte fra arrangementet, sier Solberg til NRK.

Helleland understreker på sin side at hun «står inne for at vi valgte å være til stede» og peker på at hun «jubler også på mange andre idrettsarrangementer».

– Lørdagen var også en markering av at vi har vunnet fram og har et regelverk på linje med mange andre land, sier hun.

Å fjerne forbudet mot proffboksing er nedfelt i Sundvolden-erklæringen og var blant de første sakene den blåblå regjeringen gikk i gang med etter valget for tre år siden.

Les også: Dette bildet får eks-ordfører (H) til å se rødt

Bokseforbud

Regjeringens partner i Stortinget, KrF-leder Knut Arild Hareide, er imot oppheving av forbudet. Han sier at helserisikoen knyttet til sporten er så stor at det 35 år lange forbudet var riktig.

– Hvis man sitter i en regjering som mener at dette er et steg i riktig retning, synes jeg det er greit å markere det, men jeg synes det er et steg i feil retning, sier Hareide om kampen.

Mediekommentator Sven Egil Omdal er svært kritisk.

– Det er ekstremt urovekkende å se store deler av en festpyntet regjering juble over at en kvinne fikk et så hardt slag mot hodet at hun ikke kunne fortsette festen, skriver han på Facebook.

– Jeg får visst fylle rollen som den politisk korrekte, når stats- og kulturminister begeistres over at en dame banker en annen til blods, skriver samfunnsdebattant Jan Arild Snoen på Twitter.

Les også: Brækhus ble tent av knallharde Mathis-treffere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden