Meny

Våpenhvile gir «markant reduksjon» i kampene

Staffan de Mistura er FNs utsending til Syria. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aleppo (NTB-AFP): FNs utsending til Syria gleder seg over en «markant nedgang» i kamphandlingene etter de første 24 timene med våpenhvile.

Våpenhvilen, som er fremforhandlet av USA og Russland, trådte i kraft ved solnedgang mandag. Målet er å få en slutt på kampene mellom regjeringsstyrkene og en rekke opprørsgrupper, men den omfatter ikke ekstremistgrupper som IS. Avtalen er det foreløpig siste forsøket på å få en slutt på den over fem år lange borgerkrigen i landet. Over 300.000 mennesker er drept siden mars 2011.

Sikkerhetssituasjonen er likevel såpass bekymringsfull at kolonner med hjelpeforsyninger fortsatt er på vent.

FN-utsending Staffan de Mistura sier hans kontor får inn meldinger om «en markant nedgang i volden», i det som betegnes som et sjeldent pusterom i konflikten i Syria. De Mistura påpeker at det også kommer inn enkelte rapporter om fortsatte kamper, men at det store bildet var positivt da solen gikk opp tirsdag.

Han sier det foreløpig ikke er kommet meldinger om at FN-kjøretøy med hjelp er i bevegelse, og han krever «forsikringer om at sjåførene og kolonnene kan kjøre uhindret».

I landets nest største by, Aleppo, melder AFP-korrespondenter på begge sider av frontlinjen at det har gått nesten 24 timer uten luft- eller rakettangrep. (©NTB)

Populært