Meny

Valgreform kan koste Corbyn parlamentsplassen

Nye valgkretser kan true Jeremy Corbyns posisjon. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Labour-leder Jeremy Corbyns valgkrets kan bli radert ut når antall representanter i Parlamentet foreslås kuttet fra 650 til 600.

Det skal trekkes opp nye grenser for de britiske valgkretsene for at antall velgere i hver krets skal bli jevnere. Reformen, som presenteres tirsdag, vil ramme Labour hardest. 30 av de valgkretsene som i dag holdes av Labour-representanter står i fare for å bli borte.

– Udemokratisk

Labour betegner reformen som udemokratisk, og sier de vil kjempe mot den.

Forslaget kommer på verst tenkelige tidspunkt for Labour. Partiet er i dyp krise etter at to tredeler av parlamentsgruppa har erklært mistillit mot Corbyn, som nå er utfordret som partileder av Owen Smith.

Les også: Corbyn på stø kurs mot gjenvalg som Labour-leder

Forslaget innebærer at Corbyns valgkrets Islington North i London forsvinner og at den går inn i to nye valgkretser. Men partilederen vil trolig ikke ha noe problem med å bli valgt inn fra en av de to nye valgkretsene, skriver The Guardian.

Men resultatet kan bli at Corbyn kan danke ut to av sine nærmeste allierte i skyggeregjeringen – Diane Abbott og Emily Thornberry – som tilhører nabokretsene hans i London. Under den britiske valgordningen gjennomfører hver krets direkte valg av sin representant til Parlamentet.

Les også: Opprørerne mot Jeremy Corbyn i ferd med å gi seg

Også Boris rammes

Også profilerte politikere som de konservatives utenriksminister Boris Johnson og tidligere finansminister George Osborne vil blir rammet av endringene, skriver Guardian.

Dersom de nye grenseforslagene blir godkjent, skal de nye kretsene være grunnlaget for parlamentsvalget i 2020. Det vil i så fall være de største endringene i valgkretsene i Storbritannia siden 1944.

Populært