Minister: – Burkiniforbud er grunnlovsstridig

Bernard Cazeneuve, Frankrikes innenriksminister, mener at et forbud mot burkini på franske strender er i strid med landets grunnlov. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix
Bernard Cazeneuve, Frankrikes innenriksminister, mener at et forbud mot burkini på franske strender er i strid med landets grunnlov. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve mener det er i strid med grunnloven å forby burkini-badedrakten på strender.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til avisen La Croix søndag forteller Cazeneuve at han mener et forbud ville ført til ubotelig skade, og at det er i strid med landets grunnlov. I intervjuet gjentok han regjeringens motstand mot det kontroversielle forbudet, som har sparket i gang en intens debatt de siste dagene.

– Som statsministeren har sagt, vil regjeringen ikke støtte et slikt forslag, fordi enhver slik lov ville vært i strid med grunnloven, vært lite effektiv og vil trolig skape strid og ubotelig spenning, sa han.

Innenriksministeren sier han mandag skal møte flere religiøse ledere, organisasjoner, politikere og andre for å diskutere islam i Frankrike. Han sier han ønsker at religionen skal bli bedre forankret i landets verdier og ber muslimer engasjere seg i likestillingsspørsmål.

Rundt 30 franske badebyer har i løpet av de siste ukene innført forbud mot den heldekkende burkini-badedrakten på sine strender. I Cannes begrunnes forbudet med at drakten ikke respekterer sosiale normer og det sekulære samfunnet.

Fredag konkluderte den franske grunnlovsdomstolen med at det omdiskuterte forbudet «klart bryter med grunnleggende rettigheter». Domstolen vurderte konkret forbudet i Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice og har opphevet dette inntil videre.

Foto: Fethi Belaid / AFP
Foto: Fethi Belaid / AFP

Personvernpolicy