Utvist forsker anker dommen

Den tysk-iranske forskeren ved Universitetet i Agder som ble utvist fra landet, anker saken. Forskeren samarbeidet med kinesiske forskere om utvikling av styringssystemer for langdistanseraketter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble utvist i fjor, men fikk medhold av Oslo tingrett samme år i sin klage på vedtaket. Forrige uke ga lagmannsretten Justisdepartementet medhold i at utvisningsvedtaket er gyldig og at mannen utgjør en tilstrekkelig alvorlig trussel mot offentlig sikkerhet til at han kan utvises.

Borgarting lagmannsrett har lagt vekt på at Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener arbeidet til professoren mest sannsynlig skulle bidra til utviklingen av en ny type kinesisk langdistanserakett.

Forskerens advokat, Arild Humlen, sier til Khrono at dommen vil dommen bli anket, og at hans klient mener dommen er uriktig på flere punkter.

– Særlig reagerer han mot at det å bidra til å publisere masteroppgaver og/eller doktoravhandlinger i åpne internasjonale publikasjoner overhode kan være i strid med eksportregelverket, eller karakteriseres som eksport av teknologi, opplyser Humlen.

Tysk-iraneren forsket på styrings- og kontrollsystemer for overlydsraketter og samarbeidet med flere kinesiske forskere siden han kom til Universitetet i Agder i 2009.

Personvernpolicy