Jussprofessor ut mot hemmelige medisinpriser

Helseminister Bent Høie. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Hemmelighold om priser på legemidler bryter med pasientenes rettigheter. Helseministeren tillater slikt hemmelighold og sier det viktigste er at pasientene får tilgang til medisinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelindustrien krever hemmelighold for å gi rabatt på nye og dyre medisiner der det ikke er konkurranse, skriver Dagens Næringsliv. Helseminister Bent Høie (H) har gått med på hemmeligholdet, noe jussprofessor Mads Andenæs mener er i strid med loven.

– Det er i strid med lovens system, det er i strid med prinsippene i offentlighetsloven og forvaltningsloven, sier Andenæs. Han mener det også er i strid med rettigheter og plikter i lovene om helsepersonell og pasientrettigheter. Sistnevnte lov sikrer norske borgere lik rett til helsehjelp.

– Denne rettigheten er i stor grad knyttet til pris. Hvis ikke prisen er kjent, kan man heller ikke vite om man får samme rett som en annen, sier Andenæs.

Helseministeren er uenig med Andenæs om at hemmeligholdet bryter med prinsipper og innholdet i flere norske lover. I en post skriver han:

«Jeg mener det er viktigere at norske pasienter sikres tilgang på lovende behandlinger fremfor å sikre fullstendig åpenhet om legemiddelpriser». Samtidig understreker han at hemmeligholdet må skje «innenfor de rammene som lovgivningen gir». (©NTB)