Direkte: Vil gjøre endringer i utlendingsloven

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår en rekke innstramninger som følge av utviklingen i migrasjonsbildet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innstramningene berører blant annet asylsøkeres adgang til innreise uten visum, håndtering av asylsøknader fra søkere som ankommer direkte fra et nordisk naboland.

Det foreslås også skjerpede utvisningsregler i saker som gjelder misbruk av asylsystemet og enkelte endringer i introduksjonsloven og statsborgerloven.

Følg sendingen fra Stortinget øverst i saken

Internflukt

Slik det ligger an i øyeblikket ser regjeringspartiene ut til å få flertall sammen med Ap og Sp for å fjerne det såkalte rimelighetsvilkåret ved internflukt. Dette innebærer at man vil kunne få sendt tilbake flere grupper til såkalt internflukt enn i dag, altså til andre deler av hjemlandet enn der de kommer fra.

Det omstridte forslaget om å kunne avvise asylsøkere på grensen til en nordisk nabostat i en krisesituasjon, får også trolig flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget vil fredag også vedta å innføre 24-årskrav for familieetablering, redusert klagefrist ved «åpenbart grunnløse» søknader samt suspendere den såkalte 15-månedersregelen. Denne gir rett til opphold dersom søknaden ikke er behandlet innen fristen.

Krav til opptak

Det er også flertall for skjerpede krav til opptak og lagring av biometri, internering av asylsøkere i forbindelse med den såkalte 48-timers prosedyren samt at det skal stiller krav om kunnskaper i norsk og samfunnskunnskap ved permanent opphold. Det legges også føringer fra Stortingets side på regjeringens arbeid for å sikre Schengens yttergrenser, styrke mottaksapparatet i Hellas og opprettholde en god dialog med russiske myndigheter om Storskog.