Ekssamboeren ble tidlig sjekket ut av Monika-saken

Donatas Lukosevicius nekter for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Donatas Lukosevicius nekter for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kriminalteknikerne som undersøkte dødsfallet til Monika Sviglinskaja i 2011, fikk tidlig signaler om at morens ekssamboer var sjekket ut av saken. Nå er han tiltalt for å ha drept åtteåringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminaltekniker Reidar Langkjær sa i Nordhordland tingrett mandag at Sviglinskajas sokkelleilighet på Sotra ble undersøkt som om Monika var drept. Det var også flere funn i leiligheten som tydet på det.

Den nå pensjonerte politioverbetjenten sa at man raskt antok at Kristina Sviglinskajas ekssamboer, Donatas Lukosevicius, ville bli mistenkt dersom det dreide seg om et drap. Men ganske tidlig fikk han beskjed om at han var sjekket ut av saken.

– Jeg var ikke stresset i forhold til det. Da saken ble henlagt som selvdrap og intet straffbart forhold, ville jeg nok ha syntes det var ubehagelig hvis jeg hadde oppfattet at han ikke var ordentlig sjekket ut, sier Langkjær.

Les også: Monika-tiltalt håper på ny metode for måling av dødstidspunkt

– Underlig åsted

Bortsett fra en knust glassrute i inngangsdøra, en øks og en klut på gulvet, samt krydder som var strødd rundt på kjøkkenet, var leiligheten ryddig og pen da kriminalteknikerne kom til åstedet.

– Det så ikke ut som et typisk innbrudd. Leiligheten så ikke ut til å være gjennomsøkt. Det var et underlig åsted. Det var slik at vi ikke klarte å lese noe sikkert ut av det, sier Langkjær.

Statsadvokat Benedicte Hordnes lurte på hvorfor det ikke ble gjort flere undersøkelser i leiligheten, all den tid man mistenkte at Monika var drept.

– Det er ikke til å stikke under en stol at hvis det var en gjerningsmann, så hadde man én mulig mistenkt. Siden han hadde bodd i leiligheten selv, visste vi at det ikke ville bety så mye å finne hans fingeravtrykk i stua, svarte Langkjær.

Bakgrunn: Tiltalt for drap på Monika fordi DNA-prøver ikke ble slettet

Viktige DNA-spor

Kriminalteknikerne forklarte mandag hvordan de hentet inn fingeravtrykk og DNA-spor fra åstedet. De første DNA-analysene ga ingen treff, men da saken ble gjenopptatt i 2014, ble Lukosevicius' DNA funnet i flere av prøvene.

Etterforskerne har ikke klart å finne elektroniske spor eller vitneobservasjoner som knytter Lukosevicius til leiligheten den dagen Monika døde. Disse DNA-funnene kan derfor bli avgjørende for saken.

Den tiltales forsvarer, advokat Aasmund Sandland, mener DNA-funnene kan stamme fra tiden Lukosevicius selv bodde i leiligheten som Kristina Sviglinskajas samboer. Han har flere ganger påpekt at Lukosevicius' DNA ikke er funnet på beltet som Monika ble funnet hengende fra. Det ble heller aldri funnet fingeravtrykk på beltet.

Donatas Lukosevicius nekter straffskyld for drap, trusler mot Kristina Sviglinskaja og for tyveri fra leiligheten.

Les også: – Jeg tenker på Monika hele tiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus