Solberg skannet norsk eksportsuksess

– Den er fanget av Viggo, og båten hans heter Ridder, kunne statsminister Erna Solberg (H) fortelle om kongekrabben som om kort tid ender sine dager på en restaurant i Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seoul eller Dubai er sannsynlig stoppested for kongekrabben som fikk et møte med statsministeren på Gardermoen tirsdag.

For selv om laksen stadig er suveren storebror i et stadig voksende eksportmarked for norsk sjømat, løftes kongekrabben fram som et eksempel på hvordan ny teknologi og strømlinjeformet logistikk åpner nye markeder.

– Litt stilig

– Fersk vare er jo mye bedre enn en kongekrabbe som har vært fryst ned. Det handler om flyt i hele kjeden. Og det er veldig spennende hvordan disse kongekrabbene bare kjøles ned og dermed kan selges levende på restauranten. Slik får vi mye mer betalt for varene, sier Solberg til NTB.

Ved hjelp av QR-leseren på mobilen kunne hun spore kongekrabben tilbake til fiskeren som fanget den.

– Denne er på 3,5 kilo. Her står det også at den største krabben Viggo har fanget var på 6,5 kilo. Dette er jo litt stilig, utbrøt Solberg.

Omstilling

Statsministeren besøkte sjømatterminalen på Gardermoen som en del av forberedelsene til sin reise til Singapore og Sør-Korea andre uken i april.

– Der skal jeg møte norske bedrifter og ledere for å snakke om norsk næringsliv og våre muligheter for utvikling i de markedene. Dette handler også om omstillingen av Norge, for vi kommer til å måtte leve enda mer i globale markeder med enda flere varer i fremtiden. I tillegg skal jeg ha møter om FNs bærekraftmål, der et tema vil være hvordan de landene som er godt utviklet kan oppfylle sine mål, sier Solberg.

Den nye oljen

Om det blir et gjensyn med Viggos kongekrabbe under Solbergs Asia-tur er heller tvilsomt. Bare denne tirsdagen da statsministeren var innom ble det fløyet ut 700 kilo til Seoul og 200 kilo til Dubai, noe som betegnes som en rolig dag.

– Våre sjømatprodukter hadde rekordresultater i fjor og fortsetter starten på dette året med nye rekorder. Nå er det mye annet vi også skal leve av, men fisk er en del av den nye oljen, sier Solberg.

Ellers på programmet for Asia-turen står blant annet møter med president og statsminister i Singapore og presidenten i Sør-Korea, samt et besøk ved den demilitariserte sonen på grensen mot Nord-Korea.

Personvernpolicy