Påtalemyndigheten vil ha Lula varetektsfengslet

Luiz Inácio Lula da Silva, tidligere president i Brasil, kan bli varetektsfengslet på grunn av siktelser om hvitvasking og dokumentforfalskning. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB scanpix
Luiz Inácio Lula da Silva, tidligere president i Brasil, kan bli varetektsfengslet på grunn av siktelser om hvitvasking og dokumentforfalskning. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De statlige anklagerne mener Brasils ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva bør varetektsfengsles mens saken mot ham behandles i rettssystemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag siktet påtalemyndigheten Lula for hvitvasking av penger og dokumentforfalskning. Det er nå opp til en domstol i São Paulo å vurdere hvorvidt siktelsene skal godkjennes, og også om ekspresidenten skal varetektsfengsles i påvente av en rettssak.

Anklagene mot Lula er en del av den store etterforskningen av den såkalte Petrobras-skandalen, som regnes som verdens største korrupsjonssak. Lula har benektet alle anklager, og hans støttespillere har holdt store demonstrasjoner mot at han er trukket inn i saken.

Les også: Lula siktet i korrupsjonssak

– Det er nødvendig å varetektsfengsle ham for å få fortgang i saken, blant annet fordi folk har demonstrert med påstand om at hans status som ekspresident gjør at han kan sette seg selv over loven. Han kan ikke i noe tilfelle få oppfordre folk til å stå imot påtalemyndighetens og politiets etterforskning, eller mot avgjørelser rettssystemet har tatt, heter det i et vedlegg til siktelsen som er sendt inn til domstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nok et norsk selskap trekkes inn i Petrobras-saken

Lulas egen stiftelse mener forsøket på å arrestere ekspresidenten bare er et ytterligere bevis på at saken er politisk motivert. I tillegg har det brasilianske arbeiderpartiet, som Lula var med på å stifte, fordømt påtalemyndighetens krav.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010. Den nevnte Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle oljeselskapet.