Byråd vurderer forbud mot vedovner i Oslo

<p></p>
<p>BYRÅD: Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne (MDG) er blitt byråd for miljø og samferdsel i Oslo.</p>
BYRÅD: Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne (MDG) er blitt byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil ha bukt med gamle vedovner innenfor Ring 3.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et notat til byrådet i Oslo skriver samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) at hun vurderer et forbud mot vedovner i Oslo.

Forbudet mot vedovner vil være et ledd i å bedre luftkvaliteten og redusere utslipp av klimagasser i hovedstaden, skriver NRK.

Les også: – Vedfyring farligere enn utslipp fra biler

Forbyr brenning

VEDOVN: På kalde dager velger mange å fyre med ved. I Oslo ønsker noen politikere et forbud mot gamle vedovner. Foto NTB scanpix
VEDOVN: På kalde dager velger mange å fyre med ved. I Oslo ønsker noen politikere et forbud mot gamle vedovner. Foto NTB scanpix

Ifølge Nguyen Berg kan Oslo kommune innføre forbudet på egen hånd ved å endre forskriften som forbyr brenning av søppel i ovnen.

– Ved å fjerne dette unntaket, eventuelt ikke la det gjelde for eldre vedovner innenfor ring 3, vil Oslo kommune oppnå betydelige resultater i form av bedret luftkvalitet i de mest forurensede områdene, der vedfyring er et reelt problem, skriver Nguyen Berg ifølge NRK.

Siden 1998 har kommunen gitt støtte til utskiftning av vedovner. Så langt har i underkant av 10.000 benyttet seg av ordningen.

Les også: Ja, dette fjerner sotet fra peisen

Mye svevestøv

Byrådens notat er et svar på SVs gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll sitt forslag om å forby vedovner.

SV i Oslo vil forby fyring med eldre vedovner i hovedstaden for å redusere helseskadelig luftforurensning.

– Luftforurensningen i Oslo skaper store helseplager, særlig om vinteren når folk fyrer med ved som slipper ut svevestøv. De gamle ovnene slipper ut om lag seks ganger så mye svevestøv som nye ovner, sa Holmås Eidsvoll til NRK i januar.

FORBUD: SVs gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll ønsket et forbud mot gamle vedovner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORBUD: SVs gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll ønsket et forbud mot gamle vedovner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Les også: SV vil forby gamle vedovner i Oslo

– Utvide dagens støtteordninger

Opposisjonen i hovedstaden ønsker derimot ikke å ha noe forbud.

Lederen i samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg (H), vil heller gjøre det lettere for folk å gå over til mer miljøvennlige alternativer.

– Vi bør se på hvordan vi kan styrke og utvide dagens støtteordninger, i stedet for å innføre et forbud som vil skape store problemer for mange som ikke har et annet alternativ, sa han til NTB i januar.

Personvernpolicy