UNICEF: 200 millioner kvinner er kjønnslemlestet

Artikkelen fortsetter under annonsen

200 millioner jenter og kvinner i verden har blitt utsatt for en form for kjønnslemlestelse, ifølge nye tall. Operasjonen er vanlig i 30 land i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport fra UNICEF viser at antallet kjønnslemlestede har økt med 70 millioner siden 2014. Størstedelen av økningen tilskrives imidlertid befolkningsvekst og at flere land nå rapporterer inn data til UNICEF.

Halvparten av de kjønnslemlestede kvinnene i verden bor i Egypt, Indonesia og Etiopia.

Fredag er FNs internasjonale dag for nulltoleranse mot kvinnelig kjønnslemlestelse. I den anledning skal blant innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skal delta på et seminar om temaet i Oslo.

Les også: UNICEF: Ikke alltid riktig å splitte barneekteskap

Overvekt av unge

De fleste som blir kjønnslemlestet får operasjonen før de fyller fem år, ifølge rapporten fra UNICEF. Jenter under 14 år utgjør 44 millioner av verdens kjønnslemlestede kvinner. I Gambia, Mauritania og Indonesia er over halvparten av jentene under 11 år kjønnslemlestet. Andelen kvinner mellom 15 og 49 år som er kjønnslemlestet er i Somalia 98 prosent, Guinea 97 prosent og Djibouti 93 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge er forpliktet til FNs agenda for å få slutt på kjønnslemlestelse av jenter. Kultur og tradisjon kan ikke rettferdiggjøre overgrep mot jenter. Utdanning er det mest effektive middelet for å stoppe kjønnslemlestelse, sier statssekretær Tone Skogen (H) i Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Farlig praksis

Kjønnslemlestelse er et paraplybegrep som dekker flere former for operasjoner på kvinnelige kjønnsorganer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjønnslemlestelse utføres på forskjellig måte i forskjellige kulturer og regioner. Noen av operasjonene kan være livstruende. Hver eneste form for kjønnslemlestelse er et brudd på kvinner og jenters rettigheter, sier UNICEFs visedirektør Geeta Rao Gupta.

Hun oppfordrer myndigheter, helsearbeidere, samfunnsledere, foreldre og familier til å motarbeide praksisen.

Nedgang i enkelte land

FN hevder at kunnskapen rundt farene og rettighetsbruddene ved kjønnslemlestelse øker. De forsøker å jobbe for enda mer oppmerksomhet rundt kjønnslemlestelse for å få en slutt på praksisen globalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I aldersgruppen 15-19 år viser tallene til UNICEF at andelen kvinner som er kjønnslemlestet synker. De siste 30 årene har spesielt fire land utmerket seg med en reduksjon i andel kjønnslemlestede kvinner, i Liberia har andelen sunket med 41 prosentpoeng, i Burkina Faso 31 prosentpoeng, Kenya med 30 prosentpoeng og Egypt med 27 prosentpoeng.

Siden 2008 har mer enn 15.000 samfunn i 20 land uttalt at de slutter med praksisen. Fem land har siden 2008 forbudt praksisen.

FNs data viser at majoriteten av befolkningen i land der kjønnslemlestelse på kvinner skjer, mener at praksisen burde avvikles. Dette inkluderer to tredeler av gutter og menn i landene.

I tillegg til Listhaug og Skogen vil representanter fra blant annet Justis- og Helsedepartementet, samt FN og frivillige organisasjoner, delta på markeringen i Oslo fredag. (©NTB)