USA støtter norsk minerydding i Colombia

Jose Manuel Santos besøkte torsdag Barack Obama i Det hvite hus. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix
Jose Manuel Santos besøkte torsdag Barack Obama i Det hvite hus. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA skal bidra til et norsk mineryddingsprogram i Colombia. Målet er at seks millioner internt fordrevne colombianere skal kunne få et minefritt hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter et halvt århundre med rivende konflikt er tiden inne for fred, sa president Barack Obama etter å ha tatt imot Colombias president Jose Manuel Santos i Det hvite hus torsdag.

Temaet var hvordan landet kan komme seg på fote igjen etter en væpnet konflikt som endelig ser ut til å nærme seg slutten. Under besøket lanserte Obama det amerikansk-norske initiativet for å rydde Colombia for miner og inviterte til en global dugnad.

Les også: Nytt skritt mot fred i Colombia

Norge blar opp

– Colombia er blant de land som er hardest rammet av landminer i verden, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Norge har sammen med Cuba vært tilretteleggere i fredssamtaler med FARC-geriljaen, og målet er å få på plass en endelig fredsavtale allerede i mars.

Brende varsler et norsk bidrag på 180 millioner kroner over tre år. Rydding av miner og andre udetonerte eksplosiver er helt nødvendig dersom seks millioner internt fordrevne skal kunne vende hjem, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når en fredsavtale er oppnådd, er utvikling på landsbygda avgjørende for varig fred. Uten storstilt minerydding holdes utviklingen tilbake, fastslår utenriksministeren i en uttalelse fredag.

Les også: Obama vil gi mer bistand til Colombia

– I ferd med å oppnå fred

USA skal bidra med 280 millioner kroner til mineryddingsarbeidet som Norsk Folkehjelp står i spissen for. Målet er et minefritt Colombia innen fem år.

Samtidig er USA i ferd med å dreie sin innsats i landet fra å bekjempe opprørere og narkokarteller til å støtte opp under et fredelig og stabilt Colombia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et land som var i ferd med å bryte sammen, er nå i ferd med å oppnå fred. I dagens Colombia er det håp, sa Obama og varslet en bistandspakke tilsvarende over 3,8 milliarder kroner til Colombia i forbindelse med Santos' besøk.

Omstridt bistand

En del av potten skal fortsatt gå til hæren og narkotikabekjempelse. Men tyngden av amerikansk bistand skal nå brukes til demobilisering av opprørere, humanitær bistand, minerydding og sannhets- og forsoningstiltak i et fredelig Colombia, opplyser Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste 15 årene har USA pumpet militær bistand for milliarder av dollar inn i det konfliktherjede landet. Men denne politikken er omstridt i Colombia, der menneskerettsgrupper mener bistanden har gjort konflikten mellom staten, narkokartellene og opprørsgruppene enda blodigere.

– Ser håp

Colombia regnes i økende grad som en sentral aktør i Latin-Amerika. President Santos understreker at landet har endret seg enormt på 15 år.

– Paramilitære kontrollerte så å si en tredel av vårt territorium, en annen tredel var kontrollert av geriljaene, og partene var finansiert av narkohandel. Vi hadde en veldig mørk og usikker framtid. I dag ser vi håp i framtida, sa Santos under besøket hos Obama.

Som et ledd i fredsprosessen igangsatte FARC-geriljaen og regjeringen i mars i fjor et pilotprosjekt for minerydding i to regioner. Norsk Folkehjelp har ledet og koordinert prosjektet, som er første gang FARC og regjeringen samarbeider i felt.

Fredsprosessen for Colombia startet formelt i Oslo i 2012.