Politiet brukte 1 million på konsulenter – hver dag

Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe/ NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at Riksrevisjonen ba politiet bremse konsulentbruken, brukte etaten 366 millioner kroner på eksterne konsulenter i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 90 prosent av konsulentutgiftene går til IT-konsulenter, skriver Bergens Tidende. Selskapet Accenture har alene fakturert for over 55 millioner kroner.

– Det er liten tvil om at mange konsulentselskaper baserer mye av sin drift på å skaffe seg kontrakter med det offentlige, uten at det nødvendigvis er noe galt i det, sier professor Dag Sjøberg, som har offentlige IT-prosjekter som ett av sine fagfelt.

Les også: Politiet brukte konsulenter for en halv million kroner hver dag

For tre år siden syntes likevel Riksrevisjonen det var grunn til å si fra om politiets pengebruk på IT-feltet, etter at det kom fram at 70 prosent av IT-investeringene gikk til eksterne konsulenter. Siden den gang har utgiftene til IT-konsulenter økt fra 75 til 321 millioner kroner, viser Bergens Tidendes gjennomgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avdelingsdirektør Frede Hermansen i Politidirektoratet sier at han ikke er direkte uenig i at politiets pengebruk er for høy når det gjelder eksterne konsulenter.

– At mer og mer penger går til eksterne konsulenter er ikke en ønsket utvikling. Men slik bruk har gjerne sammenheng med hvor mange utviklingsprosjekter vi kjører til enhver tid, sier Hermansen.