Kypriotiske ledere tror på fredsavtale i 2016

Lederne på Kypros er optimistiske med tanke på fredsforhandlingene mellom greskkypriotisk og tyrkiskkypriotisk side av øya.
Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters / NTB scanpix
Lederne på Kypros er optimistiske med tanke på fredsforhandlingene mellom greskkypriotisk og tyrkiskkypriotisk side av øya. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nikosia (NTB-AFP): Kypriotiske ledere rundet søndag av de FN-støttede fredsforhandlingene for 2015 med håp om at neste år vil bringe en avtale om gjenforening av den splittede øya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Med visshet om at en rettferdig og varig bosetting på Kypros vil være et eksempel for resten av regionen, uttrykker lederne et oppriktig håp om at 2016 vil føre med seg fred, sikkerhet og velstand på Kypros og utenfor, heter det i en felles uttalelse fra den greskkypriotiske og den tyrkiskkyprotiske siden.

I uttalelsen oppsummerer den tyrkiskkyprotiske lederen Mustafa Akinci og hans greske motpart Nicos Anastasiades status for forhandlingene, som ble startet i mai. De uttrykker tilfredshet med framgangen som er gjort så langt.

– Selv om vi fortsatt står overfor vanskelige oppgaver, er vi fast bestemt på å opprettholde den positive framdriften i samtalene, sier de.

Kypros har vært splittet i fire tiår, og Anstasiades og Akinci står må enes om krevende temaer som territoriale inndelinger, maktdeling, sikkerhetsordninger og eiendomsrettigheter. Deres neste møter er planlagt 7., 14. og 29. januar, og målet er «å oppnå en omfattende bosettingsavtale så raskt som mulig».

Kypros har vært delt i en greskstyrt del i sørvest og en tyrkiskstyrt del i nordøst siden tyrkiske styrker invaderte øya i 1974. Den nordlige delen av øya er kun godkjent som en egen republikk av Tyrkia, og verdenssamfunnet anser området som okkupert. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus