Roch Marc Kabore ny president i Burkina Faso

Folk i Ouagadougou feirer Kabores valgseier.
Folk i Ouagadougou feirer Kabores valgseier. Foto: Joe Penney / Reuters

Roch Marc Kabore (58) har vunnet presidentvalget i den vestafrikanske staten Burkina Faso med 53,4 prosent av stemmene, opplyser landets uavhengige valgkommisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 kandidater stilte til valg. Kabores hovedrival Zephirin Diabre fikk 21,65 prosent av stemmene og har gratulert Kabore med valgseieren, ifølge AFP.

Det er første gang på 30 år Burkina Faso velger ny president. Landet har siden det ble uavhengig fra Frankrike i 1960 for det meste blitt styrt av ledere som har kommet til makten gjennom statskupp.

Uro

Burkino Faso er med sine 17,6 millioner innbyggere ett av verdens fattigste land. Det har bak seg et år med uro, hvor folket både avsatte en leder og avverget et militærkupp.

Tidligere president Blaise Compaore var nødt til å rømme landet i oktober 2014 etter masseprotester i gatene da han forsøkte å endre grunnloven så han kunne beholde makten, som han har hatt siden 1987. En midlertidig regjering ble satt inn i påvente av nytt valg.

I september i år forsøkte høytstående militære offiserer, som sto Compaore nær, å kuppe makten. Nok en gang utløste det enorme protester i gatene, og offiserene bak kuppet ble fengslet.

Eget parti

58 år gamle Kabore, som nå blir ny president, har vært statsminister i Burkina Faso og var leder for nasjonalforsamlingen under Campaore. Tidlig i fjor skilte han lag med Campaore og dannet sitt eget opposisjonsparti – the Movement of People for Progress (MPP).

– Min første tanke er at jeg kjenner hvor ærefullt det er å få dette høye embete og føler vekten av ansvaret som følger med, sa Kabore til sine tilhengere etter at han var erklært som vinner.

Lederen for valgkommisjonen, Barthelemy Kere, sa at valget hadde gått rolig og ansvarlig for seg. Valgdeltakelsen var på 60 prosent.

Den midlertidige regjeringen, ledet av president Michel Kafando, vil tre tilbake så snart valgresultatet er rettslig bekreftet og den nye presidenten tatt i ed.

Det var søndag også valg på ny nasjonalforsamling i Burkina Faso.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus