Terrormistenkt kom trolig til Sverige i september

Mannen som er mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep i Europa, ble pågrepet av svensk politi torsdag. Pågripelsen skal ha skjedd i en væpnet politiaksjon her i Boliden i Västerbotten.
Mannen som er mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep i Europa, ble pågrepet av svensk politi torsdag. Pågripelsen skal ha skjedd i en væpnet politiaksjon her i Boliden i Västerbotten. Foto: Robert Granström/tt / NTB scanpix

Mannen som i Sverige er mistenkt for terrorplanlegging, framstår på Facebook som en vanlig 22-åring uten IS-sympatier, ifølge svenske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk påtalemyndighet mistenker Mutar Muthanna Majid (22), eller Moder Mothama Magid som navnet transkriberes i rettsdokumentene, for å ha vært i Stockholm da han skal ha planlagt en terroraksjon i Europa.

Forsvarsminister Peter Hultqvist bekrefter at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo leter etter flere terrormistenkte. Avhørene av 22-åringen fortsetter ifølge hans advokat Ola Salomonsson tidligst lørdag, skriver TT.

Det svenske Migrationsverket bekrefter også fredag overfor Expressen at 22-åringen hadde søkt asyl i Sverige. Svensk politi har ikke oppgitt den mistenktes nasjonalitet, men han skriver selv på sin Facebook-profil at han er fra storbyen Mosul i Nord-Irak, som ekstremistgruppa IS erobret i fjor sommer.

Les også: Terrormistenkt pågrepet i Sverige

«Normal»

Flere medier skriver at Majid skal ha bodd i Skellefteå nordøst i landet siden september. På spørsmål om hvorfor politiet ikke pågrep ham før torsdag, svarer politidirektør Dan Eliasson følgende:

– Det er fordi det ikke har vært opplysninger om at han var farlig. Det er ikke vanskeligere enn det, sier Eliasson til TT.

På Facebook fremstår han som en helt normal 22-åring, og ingenting gir inntrykk av at han er radikalisert eller sympatiserer med IS, skriver TT. Han har lastet opp flere bilder av seg selv, flere av dem i selskap med venner.

Les også: Löfven: Sverige har vært naive

«Likte» Obama

På Facebook har Majid blant annet likt bilder av den amerikanske hæren, flere amerikanske nyhetssider, president Barack Obama og fotballaget Real Madrid, skriver Expressen.

Han har også «sjekket inn» på Arlanda flyplass og likt den lokale matbutikken i Boliden, det lille tettstedet der han ble pågrepet i en politiaksjon torsdag kveld.

I rettspapirer som ble overlevert til tingretten i Stockholm fredag, skrev aktor Hans Ihrman at etterforskningen dreier seg om «forberedelse til terrorforbrytelse i Stockholm».

Det ble tolket som at angrepet skal ha vært planlagt utført i den svenske hovedstaden, men påtalemyndigheten presiserer nå at det er selve planleggingen som mistenkes å ha funnet sted her.

Terrorberedskap

Hva politiet mener kan ha vært målet for det angivelig planlagte terrorangrepet, er uklart.

Det var onsdag at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo etterlyste Majid på grunn av mistanker om at han var medlem av IS og hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa.

Aktor Ihrman mener alt taler for at det er riktig person som er pågrepet.

– Men jeg vil ikke utelukke noe på dette stadiet, sier han til Dagens Nyheter.

Asylbolig

Politiet utelukker ikke at flere kan ha vært sammen med Majid om de angivelige angrepsplanene. Ifølge Säpo var han den eneste som ble pågrepet i aksjonen torsdag.

Mannen ble torsdag tatt i det politiet beskriver som en udramatisk aksjon i et leilighetsbygg som disponeres av Migrationsverket i Boliden i Västerbotten nord i Sverige.

En mann som var Majids nabo i flyktningboligen og omtaler seg selv som 22-åringens venn, sier til Aftonbladet at den terrormistenkte fortalte at han hadde flyktet fra Mosul på grunn av IS. Han reiste til Tyrkia hvor han var i elleve måneder, sier vedkommende til Aftonbladet.

Terrorberedskapen i Sverige ble hevet til nest høyeste nivå onsdag og forblir uendret på tross av pågripelsen av Majid. (©NTB)

Personvernpolicy