Cameron: Ikke sikkert at Jihadi John er død

Storbritannias statsminister David Cameron uttaler at det ikke er sikkert at den britiske IS-krigeren, kjent som Jihadi John, er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA gjennomførte torsdag et luftangrep rettet mot Mohammed Emwazi, som går under tilnavnet Jihadi John. Han er blitt kjent gjennom flere videoer som viser drap på gisler holdt av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Storbritannias statsminister uttalte under en pressekonferanse utenfor 10 Downing Street i London fredag at angrepet var en riktig handling.

– Emwazi var en barbarisk morder. Han var ISILs hovedbøddel, og la oss aldri glemme at han drepte mange, mange muslimer også. Og han hadde til hensikt å drepe mange flere mennesker, sa Cameron.

Les også: Kurdisk offensiv mot IS i Nord-Irak

Slag for IS

Statsministeren sa at Storbritannia så på angrepet som selvforsvar mot en mann som blant annet brutalt halshogde de britiske hjelpearbeiderne David Haines (44) og Alan Henning (47) i 2014.

– Hvis angrepet har lyktes vil det ramme selve hjertet av IS. Det vil demonstrere at de som skader Storbritannia og våre allierte, vil kjenne det. Vi har sterke og vi vil aldri glemme våre innbyggere, uttalte Cameron.

Pressesjef Peter Cook i det amerikanske forsvarsdepartementet har bekreftet at Emwazi var mål for et angrep mot Raqqa, den syriske byen som er IS' hovedstad.

Les også: USA hevder å ha befridd 70 kurdiske gisler

Britisk bøddel

Emwazi ble født i Kuwait, men tilbrakte det meste av oppveksten i Storbritannia. Han er med i videoene som viser drapene på journalistene Steven Sotloff og James Foley, hjelpearbeideren Abdul-Rahman Kassig, den japanske journalisten Kenji Goto og en rekke andre gisler.

Cook sier det er uklart om Emwazi ble drept i angrepet. Amerikanerne traff en bil hvor det befant seg minst en person, skriver BBC.

– Vi evaluerer nå resultatet av torsdagens oppdrag og vil komme med ytterligere informasjon på et passende tidspunkt, sier Cook torsdag.

En anonym amerikansk tjenestemann har sagt at en drone ble brukt i angrepet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus