Raftopris-vinner: Verdt å risikere livet for fremtiden

Raftopris-vinner, Padre Melo fra Honduras.
Raftopris-vinner, Padre Melo fra Honduras. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den honduranske radioaktivisten Padre Melo vil kjempe videre for drømmen om et trygt, fritt og demokratisk hjemland. Det krever stort mot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ismael Moreno Coto (57), bedre kjent som Padre Melo, mottok årets Raftopris på Den Nationale Scene i Bergen søndag. Jesuittpresten får utmerkelsen for sin innsats som forsvarer av ytringsfriheten i et land der prisen for å heve stemme mot urett kan være svært høy:

– Med denne prisen ønsker Raftostiftelsen å rette søkelyset mot motet utvist av Padre Melo og hans kolleger i deres kamp for å gi vanlige mennesker en stemme i et av verdens mest voldelige land, sa leder Martin Paulsen i Raftostiftelsens priskomité i sin tale.

Etter militærkuppet i 2009 gikk det fra vondt til verre i Honduras. I et land der svært få våger å rapportere om det som skjer, gir Padre Melo folket en stemme.

Skal så drømmer

I takketalen sin sa Padre Melo at han skulle ønske at Honduras var et så trygt og fritt land at han aldri hadde fått prisen. Han innser at dette er ren fantasi slik situasjonen er i dag, men lovet å fortsette å jobbe med å så drømmen om fred i folks bevissthet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Drømmer er sårt tiltrengt i Honduras og Sentral-Amerika, der en håndfull mennesker forhindrer alle andres drømmer i å bli virkelighet.

Han gikk videre med sin visjon om et internasjonalt fellesskap mot ekstremt forbruk og elitistisk rikdom:

– Når jeg mottar Raftoprisen, ønsker jeg at vi alle inngår en avtale mellom drømmere i hvert land. Vi vil skape aktive, organiserte fellesskap av drømmere som skal utfordre båndene mellom multinasjonale og lokale økonomiske eliter og korrupte politikere. Vi skal avvise deres pålegg og handlinger som overkjører menneskerettighetene og miljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melo nekter å gi slipp på drømmen om en fremtid i fred:

– Den fredelige framtiden er på vei, den er verdt risikoen og verdt å leve for.

Vendepunkt

Priskomiteens leder brukte søndag 28. juni 2009, datoen for militærkuppet i Honduras, som rød tråd i sin tale:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen dager viser seg å bli vendepunkter i livet vårt, sa Paulsen.

Dagen endret livet til innbyggerne i landet. Padre Melo og hans medarbeidere i Radio Progreso kunngjorde i eteren at det som hadde skjedd var et regelrett kupp. De fikk umiddelbart beskjed fra de nye makthaverne i hovedstaden Tegucigalpa at alle medier som kalte dette et kupp, ville få kroken på døra. Radio Progreso nektet å holde tett om hva som foregikk og klokka 11 samme dag rykket militæret inn og tok kontroll. Neste morgen fortsatte Padre Melo og hans kolleger sine sendinger og har sett seg over skulderen siden.

Paulsen understreket i sin tale at det er når konsekvensene er størst, at det viktigst å ha mot til å formidle sannheten. Padre Melo støtter landets mest utsatte grupper, inkludert seksuelle minoriteter. Både han og de andre ansatte i Radio Progreso har blitt utsatt for dødstrusler. To er blitt drept de siste årene.