Overlevende reddet fra hustak på Filippinene

Vind og vann har ført til store skader etter at tyfonen Koppu slo inn over Filippinene.
Vind og vann har ført til store skader etter at tyfonen Koppu slo inn over Filippinene. Foto: Romeo Ranoco / Reuters

Redningsarbeidere spredte seg utover de oversvømte områdene på Filippinene mandag for å redde overlevende etter orkanen Koppus herjinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det voldsomme regnværet har ført til store oversvømmelser i noen av landets viktigste jordbruksområder, som ligger på Filippinenes største øy Luzon.

Minst ni mennesker er omkommet, men det er frykt for at dødstallet er høyere, ettersom mange byer og landsbyer er isolert og ingen har informasjon derfra.

Sju av de omkomne druknet da båten deres kantret. De to andre døde da et tre og en betongmur ble blåst over ende.

– Jeg har aldri sett noe lignende. Det er den verste flommen jeg har sett i hele mitt liv, sier bonden Reynaldo Ramos (68), idet han vasser gjennom vann opp til knærne i Santa Rosa, noen mil nord for Manila.

Andre steder står vannet hele 3 meter over bakken, ifølge viseordfører Henry Velarde i byen Jaen i provinsen Nueva Ecija nord for Manila.

Jordskred

Koppu traff land med full kraft søndag morgen. Nedbøren har utløst jordskred, trær har blåst over ende, og mange steder er strømlinjer og telefonforbindelser brutt.

Over 20.000 mennesker har måttet forlate hjemmene sine, og over 6.500 er værfaste etter at fly og ferger er innstilt.

Soldater, politi og redningsarbeidere er sendt ut for å berge folk fra vannmassene. Flere steder står vannet langt oppover husveggene.

Gummibåter

Innbyggere har mange steder flyktet opp på hustakene.

– Vannet er nå for dypt også for militære lastebiler, så våre folk forsøker å nå dem med gummibåter, sier Nigel Lontoc, som jobber for redningstjenesten.

Innbyggere bruker både offisielle nettsteder og sosiale medier for å fortelle at de selv eller venner og slektninger trenger hjelp for å komme seg unna vannmassene. Flere hus er skylt vekk.

Nest kraftigste

Tidligere i år ble Filippinene rammet av et enda kraftigere uvær, og i 2013 opplevde landet den sterkeste tyfonen noensinne. Da mistet over 7.000 mennesker livet.

At ikke flere mennesker har omkommet denne gangen, skyldes at uværet først og fremst har rammet spredt befolkede områder.

Værmeldingstjenesten i landet melder om vindhastigheter på 120 kilometer i timen, med kast opp mot 150 kilometer i timen. Mandag formiddag hadde uværet nådd den nordvestlige kysten av Luzon og var på vei ut i Sør-Kinahavet.

Personvernpolicy